Compania vizată în dosarul licitațiilor trucate în Sănătate câștigă în continuare contracte cu statul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Compania GBG-MLD, vizată în dosarul licitaţiilor trucate din Sănătate, continuă să câştige achiţiile publice din domeniu. În primele şase luni ale anului 2016, GBG-MLD SRL a încheiat cu statul 48 de contracte care i-au adus aproape 6,2 milioane de lei, arată o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Cea mai mare achiziţie a făcut-o Instituţia Medico-Sanitară Publică Asociaţia Medicală Teritorială Ciocana, care a cumpărat reactive şi articole de laborator în valoare de circa 1,5 milioane de lei. „Licitaţiile sunt publice. Pun accent şi pe preţ, dar în primul rând pe calitate. Nu am cum să creez conflicte dacă agentul economic corespunde parametrilor. El ar putea să-mi reproşeze că nu este judecat, că nu există o decizie definitivă în privinţa lui”, a spus Dorina Tizu, directoarea instituţiei, citată de anticorupție.md.

La 14 iunie, Centrul de Sănătate Cahul, instituţie condusă de Alexandru Hagioglo, şi el inculpat în acelaşi dosar, a încheiat 11 contracte de achiziţie cu mai multe firme de la care a cumpărat reagenţi, consumabile de laborator, laborator, peliculă sau filme şi consumabile pentru radiologie, articole parafarmaceutice şi dezinfectanţi. Cel mai mare contract, de peste 750.000 de lei, este încheiat cu GBG-MLD.

Tot atunci a fost încheiat un contract în valoare de 78.000 cu Intermed, o altă companie afiliată lui Tudor Ceaicovschi. Restul contractelor au valorat între 150 de lei şi 100.000 de lei. La concurs au participat 13 firme. „Noi facem aceste achiziţii centralizat, prin intermediul Agenţiei Medicamentului. GBG-MLD lucrează practic cu toate instituţiile medicale, nu doar cu noi.

Şi GBG-MLD, şi Intermed sunt agenţi economici serioşi şi oferă marfă de calitate”, a declarat Alexandru Hagioglo, adăugând că a ajuns să figureze în dosarul licitaţiilor trucate în Medicină „din întâmplare”. „De umplutură, aş spune. Aparatul radiologic pe care îl aveam era foarte vechi, se risipea. Aveam nevoie de unul nou. Am scris proiect la CNAM, am respectat procedura. Am scris mulţi ani la rând şi am câştigat abia în 2015”, a precizat Alexandru Hagioglo.

Dosarul licitaţiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată la mijlocul lunii noiembrie 2015. Printre cei 30 de inculpaţi este şi fostul ministru al Sănătăţii Andrei Usatîi, învinuit de facilitarea şi urgentarea achiziţiilor pe când conducea ministerul, mai mulţi şefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi directori adjuncţi ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare, persoane cu funcţii de răspundere în domeniul Sănătăţii, dar şi omul de afaceri Tudor Ceaicovschi​, fondatorul GBG-MLD SRL. Businessmanul este învinuit de complicitate la săvârşirea infracţiunii de depăşire a atribuţiilor de serviciu a persoanelor cu funcţie de răspundere sau de demnitate publică şi însuşirea bunurilor prin escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Procurorii susţin că nu pot interveni şi că, potrivit lor, firma are dreptul să câştige şi în continuare licitaţii publice.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...