Vitalie Cojocari: Actualii politicieni pe vorbe ne duc în Europa, dar în realitate ne țin pe loc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vitalie Cojocari este jurnalist la cel mai urmărit post de televiziune din România, Pro TV, dar nu uită de Republica Moldova, statul în care s-a născut și despre care scrie pe blogul său – unul dintre cele mai citite și apreciate de la Chișinău.

Cojocari a votat pentru prima dată într-o perioadă mai romantică a Chișinăului, când vocea studenților în viața politică era una mult mai puternică și independentă decât este astăzi.

Abia am așteptat să împlinesc 18 ani ca să pot vota. S-a întâmplat în timpul unor alegeri locale. Eram student în Chișinău și țin minte că nu aveam viză de flotant în oraș. Ca să pot să-mi exercit dreptul de vot am trecut printr-o corvoadă birocratică destul de complicată. Dar într-un final am votat. Era o perioadă frumoasă, în care studenții erau implicați în viața politică din Moldova. Aveau un cuvânt de spus și erau de temut pentru autorități!

Jurnalistul Pro TV se simte șantajat de actuala guvernare, care încearcă să se autoidentifice cu singura alternativă proeuropeană de la Chișinău

Orice campanie electorală din Moldova este crucială. De fiecare dată moldovenii au avut de ales între est și vest. Nici această campanie nu face excepție. Este adevărat că trebuie să ne continuăm parcursul european. Este adevărat că trebuie să ținem direcția spre Bruxelles. Mă deranjează însă foarte mult atitudinea guvernanților din Moldova. Ne spun că sunt singura șansă de a merge spre vest, că trebuie să-i votăm dacă nu vrem să o cotim spre Moscova. Ei bine, noi, cei care vrem să avem o țară ca în Uniunea Europeană, suntem astfel șantajați de ei. Pentru că a fi proeuropean nu înseamnă musai că ești corect, incoruptibil și meriți să fii ales. Din păcate suntem din nou în situația de a alege răul cel mai mic. O situație teribilă, care mă macină!

Cunoscutul blogger consideră că Uniunea Vamală nici măcar nu există, fiind doar un proiect falimentar pe hârtie. Până și mulți ruși conștientizează acest lucru și emigrează în Uniunea Europeană, care le oferă o viață în condiții decente.

Uniunea Vamală nu există. Niște hârtii semnate între liderii unor state din fosta Uniune Sovietică nu înseamnă absolut nimic. Uniunea Europeană este ceva palbabil. Vorbim de o structură care are Parlament, Guvern. Este adevărat, UE are și părțile ei rele, dar nu poate fi comparată cu ceva ce nu există. Moldovenii spun, nu da vrabia din mână. Am fost în UE, am fost și în Rusia, Belarus. Distanță de la cer la pământ. În Uniunea Europeană te simți om, te simți bine, regulile sunt clare, stricte, există și mult bun simț. Spre deosebire, în Rusia, este greu să te simți liber. Nu mai vorbesc de calitatea vieții. Până și rușii emigrează în masă în Uniunea Europeană. Invers, europenii nu merg să trăiască în Rusia, poate doar cei foarte bogați, de nevoie, că au afaceri cu rușii. Iar cu asta am spus tot.

Vitalie Cojocari a încercat după 2009 să se întoarcă în Republica Moldova, pentru a împărtăși din experiența și mentalitatea acumulată într-un stat european și la postul public de televiziune de la Chișinău. S-a ciocnit însă de un sistem care nu l-a acceptat. Cu toate acestea, nu a renunțat definitiv la ideea a se reîntoarce.

Episodul Moldova 1 este unul care m-a călit. M-a scos în fața, iar mulți au avut astfel ocazia să arunce cu cuvinte grele în direcția mea. Din fericire, au fost mulți care m-au susținut. Au crezut în ceea ce spuneam și în capacitatea mea de a schimba lucruri. Am fost blamat pentru că un tânăr din Moldova nu are voie să aibă aspirații „atât de mari”. Mă așteptam la asta. Așa că m-am pregătit temeinic, am arătat punctele slabe ale acestui mastodont – Moldova 1. Am avut cel mai bun program. Drept urmare am ajuns în acea finală de pomină. Spre deosebire de mine, candidații cu experiență, cu părul grizonant propuneau emisiuni de ping pong și subiecte despre animalele de la Zoo. În fine. Totul a trecut. Dar nu este exclus să mă întorc vreodată în Moldova. Depinde de proiectul care ar putea să mă inspire. Dacă aș putea să schimb lucruri, dacă aș putea să întorc țării mele experiența pe care am acumulat-o în cea mai importantă televiziune din România, aș face-o cu bucurie.

El activează de ani buni la Pro TV, postul de televiziune care atinge cele mai mari audiențe la București și unul dintre puținele care reușește să se autofinanțeze. Deși sunt multe probleme și în mass-media de peste Prut, situația de acolo este mult mai bună decât cea de aici. Cojocari consideră că presa din Moldova a rămas una partizană, plictisitoare și prizonieră a intereselor politice.

Presa de la Chișinău nu s-a schimbat absolut deloc în ultimii 20 de ani. A fost, este și va rămâne partizană și prizonieră unor interese politice. Dacă acum 20 de ani erau o mulțime de ziare, astăzi avem online-ul și televiziunile. Din păcate online-ul nu a pătruns în casele oamenilor. Astfel că nu are o influență foarte mare. Televizorul rămâne o sursă uriașă de manipulare. Și nimic nu-i va opri pe ei, politicienii, să o facă. Nimic. În România online-ul este extrem de important și e pe val. În alegerile de pe 16 noiembrie online-ul a fost cel care a făcut diferența. Au fost multe posturi de televiziune care au manipulat informația într-o formă grețoasă, dar au eșuat. Viitorul este o împletire armonioasă între online și televiziune. Asta se întâmplă în România, iar Moldova este cu ani buni în urmă. Moldovenii încă nu au obiceiul să citească știri pe internet. Un lucru trebuie să mai spun, în România presa este un business, de aceea bătălia pentru rating poate lua forme odioase uneori. În Moldova foarte puține televiziuni, site-uri, ziare – le numeri pe degete – își câștigă banii de pe urma conținutului. De aceea de multe ori efectiv nu ai ce să vezi la televizor în Moldova, plictiseală mare.

Vitalie Cojocari, dezamăgit crunt de actuala clasă politică, va ieși la 30 noiembrie la vot, dar va vota „împotrivă” și nu „pentru”.

Voi ieși la vot. Voi vota însă „împotrivă”. Nu va fi un vot „pentru”. Actuala clasă politică m-a dezamăgit crunt. Și asta pentru că sunt extrem de corupți și, deși pe vorbe ne duc în Europa, în realitate ne țin pe loc, în Moldova.

Vitalie Cojocari a scris chiar recent un articol despre felul în care vede scrutinul din 30 noiembrie. Materialul poate fi accesat aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...