CNA atenționează despre riscurile de corupție dintr-un act ce urmează a fi adoptat de Guvern

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de hotărâre de Guvern privind reorganizarea Institutului de Medicină Urgentă prin fuziune cu Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie şi cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” conține mai multe prevederi sensibile, constată experții Centrului Național Anticorupție care au efectuat o expertiză a documentului.

Potrivit Ministerului Sănătății, care a înaintat inițiativa legislativă, finalitatea scontată prin prezentul proiect este asigurarea unui sistem de sănătate cost-eficient, implementarea şi asigurarea managementului calităţii, racordarea la cerinţele directivelor europene şi fortificarea sectorului asistenţei medicale spitaliceşti de urgenţă. În raportul întocmit de CNA se precizează însă că argumentarea insuficientă a proiectului, dar și mai multe carențe depistate în timpul expertize trădează scopul de a iniţia procedura de reorganizare a celor trei spitale pentru a le putea gestiona nemijlocit, inclusiv sub aspectul disponibilizării cadrelor medicale, dar și un posibil interes de înstrăinare a imobilelor eventual eliberate de care dispun în prezent Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie (SCTO) şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, potriivt anticorupție.md.

Angajații CNA atenționează că în prezent SCTO este una dintre instituţiile specializate, similar unui institut de cercetări ştiinţifice, unde se acordă asistenţă medicală pacienţilor cu cele mai complicate traumatisme şi maladii osteo-articulare ale aparatului locomotor. Capacitatea spitalului este de 205 paturi, activează opt secţii specializate pe profilul traumatologie, ortopedie şi leziuni termice. Anual în spital se tratează peste 5.000 pacienţi cu patologii şi fracturi complicate şi se efectuează peste 4.200 intervenţii chirurgicale.

În mod similar, anual de serviciile Spitalului „Toma Ciorbă” beneficiază 8-10 mii de pacienţi, dintre care 5-6 mii cu internare în staţionar. „Actualmente, Institutul de Medicină de Urgenţă se confruntă cu propriile probleme privind supraîncărcarea acestuia, nefiind astfel clar în ce măsură vor putea fi asimilate funcţiile SCTO şi ale SCBI, care în total deservesc anual circa 13-14 mii pacienţi, majoritatea acestora cu internare în staţionar. De asemenea, Institutul de Medicină de Urgenţă nu dispune de spaţiile necesare pentru a crea condiţii optime în vederea continuării de către SCTO şi SCBI a activităţilor sale specifice”, se remarcă în expertiza anticorupție a documentulu


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...