Cinci puncte vulnerabile care pot destabiliza Europa şi economia globală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grecia și creditorii țării par să se îndrepte, în sfârșit, spre atingerea unui acord în negocierile privind criza datoriilor elene. O nouă rundă de discuții este programată miercuri, 24 iunie, iar oficialii din ambele tabere dau ca termen sfârșitul acestei săptămâni pentru semnarea unei înțelegeri.

Cu toate acestea, mai mulți analiști cred că optimismul manifestat față de greci trebuie să fie limitat, pericolul unei ieșiri a țării din zona euro persistând încă. Cinci efecte ale Grexit-ului, prezentate de BBC, arată cât de periculoasă ar fi această opțiune.

Citeşte şi: Bloomberg: Grecia mai are la dispoziție 48 de ore pentru a încheia acordul cu creditorii

Dezastru în Grecia
Nu există niciun indiciu care să arate că, odată eliberată de constrângerile zonei euro, economia elenă ar înflori brusc.

Banca Națională a Greciei a descris o imagine mohorâtă a efectului pe care varianta Grexit ar avea-o asupra economiei interne: recesiune profundă, salarii mizere și un șomaj la cote neîntâlnite.

Populația Greciei și-ar vedea economiile devalorizate. Țara se va vedea exclusă de pe piețele de capital internaționale, fără șanse de a contracta împrumuturi externe, ceea ce ar reduce drastic orice șansă de redresare economică.

Grecii s-au confruntat în ultimul secol cu o serie de răsturnări violente pe scena politică, riscul unei crize de acest tip fiind accentuat. Guvernul Syriza a ajuns la putere pe fondul unei nemulțumiri populare față de partidele tradiționale.

Un eșec în menținerea țării în zona euro sau încheierea unui acord nesatisfăcător pentru populație poate transfera suportul populației către formațiuni extremiste precum Partidul Comunist sau extrema-dreaptă Golden Dawn.

Citeşte şi: Turiştii care merg în Grecia, îndemnaţi să aibă asupra lor sume mari în numerar

Contagiune politică
Politica europeană este atât de interconectată încât, indiferent de rezultatul negocierilor din această săptămână, cineva va trage foloase de pe urma deznodământului.

Ascensiunea partidului Syriza la guvernare este privită cu interes de formațiuni similare din țări care se confruntă cu un nivel de îndatorare la fel de mare ca și Grecia: Podemos în Spania, și Partidul Socialist în Portugalia.

Orice victorie înregistrată de partidul condus de Alexis Tsipras le va da aripi în alegerile parlamentare promotorilor politicii anti-austeritate de pe continent.

În cazul în care Germania ar decide să șteargă o parte din datoria elenilor, cancelarul Angela Merkel va fi victima sancțiunilor dictate de propriul electorat, deja nemulțumit de evoluția crizei datoriilor din Grecia.

Partidele anti-europene, Frontul Național din Franța sau Ukip în Marea Britanie, ar putea profita de criza internă din UE pentru a demonstra că întreaga construcție politico-administrativă din Europa este șubrezită.

Grecia, alături de Italia, este și una dintre țările pe teritoriul căreia ajung din ce în ce mai mulți imigranți din Orientul Mijlociu și Africa. O răcire a relațiilor între Bruxelles și Atena ar face dificilă cooperarea pe această temă.

De altfel, ministrul Apărării din Grecia, Panos Kammenos, a lansat deja o amenințare vizând inundarea Europei cu refugiați în cazul în care Grecia este abandonată de partenerii europeni.

Citeşte şi: Donald Tusk: Grecia a formulat „primele sale propuneri adevărate după multe săptămâni”

Alarmă geopolitică
Rolul Greciei în UE și NATO a fost pecetluit ca urmare a poziţiei geostrategice a țării.

Problema crizei datoriilor Greciei și urmările pe care aceasta le poate avea a tras semnalul de alarmă inclusiv la Washington.

Încă de acum o săptămână, președintele Barack Obama i-a solicitat premierului Tsipras să facă o serie de alegeri politice, chiar dacă aceste decizii se vor dovedi dure.

Washingtonul a semnalizat anterior și pericolul pe care Grexit îl reprezintă pentru economia globală, dar intervenția președintelui american pare mai degrabă stârnită de pericolul ca Atena să intre în sferă de influență a Moscovei.

Abandonarea monedei euro i-ar putea forța pe greci să ceară ajutorul Rusiei, deși Moscova nu a făcut cunoscut încă prețul pe care ar urma să îl ceară pentru o intervenție financiară.

Statutul de țară membră a Alianței Nord-Atlantice este pus și el în pericol în cazul unei ieșiri din zona euro, după cum au anunțat oficialii NATO.

„În cazul unui abandon grecesc, pot pune pariu că la Moscova acest lucru va fi interpretat că un semn de destrămare a Uniunii Europene”, a declarat Wolfgang Ischinger, fost ambasador german la Washington, într-un interviu acordat Bloomberg.

Citeşte şi: Miliardele de euro pe care Germania le-ar pierde dacă Grecia iese din zona euro

Precedent periculos
Una dintre marile îngrijorări manifestate de liderii europeni se referă la efectul de domino pe care îl poate avea o ieșire a Greciei din zona euro.

Sunt destule argumente care contrazic această teorie, pe măsură ce UE încearcă să izoleze restul statelor membre de o eventuală criză financiară a unui stat european.

Dacă Atena ar decide să iasă din zonă euro, ar face-o exact într-un moment în care economia europeană este în plin proces de revenire după efectele crizei din 2008.

Ținând cont de incertitudinea pe care Grexit-ul o poate declanșa, secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, crede că ar fi o eroare să se creadă că nu există un risc de contagiune.

Țări precum Irlanda sau Portugalia, foste beneficiare ale unor programe de asistentă financiară, ar fi târâte înapoi în criză. Iar abandonul Greciei ar schimbă și percepția asupra monedei unice europene.

Comisia europeană a descris odată statutul de membru al zonei euro ca fiind „irevocabil”, iar opțiunea Grexit ar infirma imediat această teorie.

Louka Katseli, președintele Băncii Naționale a Greciei, crede că acesta ar fi semnalul dat piețelor că pot ataca membrii vulnerabili ai uniunii monetare.

Citeşte şi: Germania vine cu o propunere surpriză pentru Grecia

Instabilitate globală
Economia elenă pare infimă în comparație cu cea globală, dacă este să ne raportăm la evaluarea făcută de analistul Jim O’Neill, care a calculat că în China se dezvoltă economii locale de dimensiunea Greciei o dată la trei luni.

Însă acest aspect dispare subit în fața efectului pe care Grexit îl poate avea asupra evoluției principalelor valute.

Piețele bursiere au oscilat puternic și constant în ultimele luni, ca reacție la șansele Greciei de a atinge un compromis cu creditorii internaționali și se pot dovedi și mai sensibile la șocul transmis de Grexit.

Creditorii Greciei, Banca Centrală Europeană, FMI și o parte din țările din zona euro s-ar confrunta cu pierderi imediate.

Chiar și în variantă încheierii unui acord, problema Greciei nu va dispărea peste noapte, așa cum nu vor amuți nici vocile critice la adresa proiectului uniunii monetare europene.

„Mariajul acesta va continua, dar sunt șanse să fie și mai nefericit decât înainte”, cred analiștii revistei The Economist.

Citeşte şi: Tsipras l-a curtat pe Putin în timp ce grecii aleargă să-şi pună la adăpost banii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...