Tsipras l-a curtat pe Putin în timp ce grecii aleargă să-şi pună la adăpost banii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul grec a atacat „iluziile” Europei şi a arătat că ţara sa poate găsi „un port sigur” în Rusia, dacă iese din zona euro la sfârşitul lunii.

Citeşte şi: Miliardele de euro pe care Germania le-ar pierde dacă Grecia iese din zona euro

Alexis Tsipras s-a aflat pe aceeaşi scenă cu Vladimir Putin la forumul economic de la St. Petersburg, la o zi după ce negocierile dintre Grecia şi creditorii săi europeni s-au prăbuşit, aducând mai aproape perspectiva unei catastrofe la data de 30 iunie, scrie The Independent.

Există rapoarte care spun că se va accelera ritmul retragerilor economiilor din băncile elene, iar Banca Centrală Europeană a fost nevoită să îşi sporească împrumutul de urgenţă acordat sectorului financiar greu încercat.

Tsipras a descris Rusia drept unul din cei mai importanţi parteneri ai Greciei şi s-a plâns de sancţiunile europene impuse acestei ţări anul trecut. Şi, în cuvinte ce au şansă să fie interpretate drept un avertisment clar la adresa creditorilor ţării, a afirmat că Grecia ar putea face o alianţă cu Rusia dacă ţara iese din zona euro.

Mai mult, Tsipras a sugerat că ţara sa are şi alte opţiuni financiare în afara Europei: „Noi suntem în centrul unei furtuni, al unui vârtej. Dar cei care trăiesc lângă mare ştiu – nu ne temem de furtuni, nu ne temem de marea deschisă, de a merge în mări noi. Suntem gata să mergem în mări noi şi să găsim noi porturi sigure”.

Citeşte şi: Germania vine cu o propunere surpriză pentru Grecia

Rusia încearcă să îşi apropie Grecia şi alte state europene mici cu scopul de a diviza UE, care până acum a răspuns ca o singură voce la agresiunea Rusiei în Ucraina. Există temeri în unele capitale europene că Grecia ar putea refuza să susţină viitoarele runde de sancţiuni împotriva Moscovei dacă iese din zona euro dar rămâne în UE.

La „avansurile” lui Tsipras a răspuns vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, care a spus că ţara sa ar putea lua în considerare sprijinul financiar al Greciei. „Cele mai importante lucruri pentru noi sunt proiectele de investiţii şi comerciale cu Grecia. Dacă e nevoie de sprijin financiar, vom lua în considerare chestiunea”, a spus acesta.

Cu toate acestea, unii analişti se îndoiesc că Rusia are resursele financiare necesare să ajute Grecia. Această ţară trebuie să returneze 1,6 miliarde de euro FMI până la 30 iunie, iar oficialii de la Atena au admis că nu vor reuşi să plătească banii dacă zona euro nu eliberează o nouă tranşă din împrumutul de urgenţă în zilele ce urmează. UE condiţionează însă împrumutul de o serie de reforme pe care Atena nu se grăbeşte să le facă.

Dacă plata FMI nu se efectuează până la 30 iunie, observatorii se tem că ţara se va scufunda într-o criză financiară.

Citeşte şi: Grecia are două opţiuni: Una dintre ele e haosul total


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...