Cetățenii străini încalcă tot mai des regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe parcursul anului 2013, angajaţii Poliţiei de Frontieră au identificat, în punctele de trecere, 1744 de cetățeni străini, care nu au respectat legislația Republicii Moldova, informează border.gov.md.

Printre persoanele care au ignorant cel mai des obligațiile și responsabilitățile cetățenilor străini, aflați pe teritoriul țării, se numără cetățenii Federației Ruse, Ucrainei, României, Turciei, Azerbaidjanului, dar și ai altor state. Conform Serviciului de Presă al Poliției de Frontieră, o tendință similară se observă și de la începutul anului 2014, când polițiștii de frontieră au înregistrat 201 încălcări ale regimului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.

Poliţia de Frontieră vine cu un apel către persoanele interesate să călătorească în Republica Moldova și recomandă ca acestea să se asigure că s-au informat despre regulile și cerințe de ședere pe teritoriul RM.

Menționăm că un cetățean străin are dreptul legal de ședere pe teritoriul țării timp de 90 de zile, într-un interval de 6 luni. Pot fi efectuate mai multe călătorii în acest interval de timp, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie să depășească cifra de 90, de la data primei intrări în Republica Moldova. Dupa consumarea celor 90 zile, cetățeanul străin este obligat să părăsească Republica Moldova, însă poate reveni din nou, după expirarea termenului de 6 luni, de la data primei intrări.

Poliția de Frontieră atenționează cetățenii străini că şederea:
– fără acte de identitate;
– cu documente neautentice, sau al căror termen de valabilitate a expirat;
– prin eschivare de la părăsirea teritoriului ţării după expirarea termenului de şedere acordat;
– prin nerespectarea regulilor de intrare şi de ieşire din Republica Moldova;
– prin eschivare de la examenul medical pentru depistarea virusului imunodeficitar (HIV);
– cu declararea de date false în vederea obţinerii vizei, permisului de şedere sau buletinului de identitate, se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale, cu sau fără expulzare din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...