CEDO a constatat condiţii proaste de detenţie în Penitenciarul nr. 13

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Până în prezent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat, în peste 15 cauze, condițiile proaste de detenție în Penitenciarul nr. 13, în special din cauza suprapopulării, condițiilor anti-sanitare și a cantității și calității foarte proaste a hranei servite deținuților.

În grupul de cauze Ciorap, care include 14 hotărâri, CtEDO a constatat suprapopularea, condiții/igiena nesanitară, insectele parazitare, prezența murdăriei, lipsa paturilor, prezența rozătoarelor, lipsa ventilaţiei corespunzătoare și a accesului la lumina zilei, insuficiența și calitatea proastă a hranei servite.

Totodată CtEDO a constatat că legislația moldovenească nu dă dreptul instanţelor de judecată sau oricărui organ administrativ care examinează o plângere să dispună îmbunătăţirea imediată a condiţiilor de detenţie a unei persoane, îmbunătăţire care depinde de alocarea resurselor de la bugetul de stat.

La 21 octombrie 2013, Guvernul Republicii Moldova a prezentat Planul de Acțiuni pentru executarea hotărârilor în grupul de cauze Becciev, Ciorap și Paladi care prevedea îmbunătățirea legislației în domeniul sistemului penitenciar și a condițiilor de detenție, sporirea finanțării sistemului penitenciar, revizuirea modului și practicilor existente în procesul de aplicare a măsurilor de arest preventiv pentru a reduce numărul persoanelor arestate, precum și introducerea unei căi eficiente de recurs pentru condițiile proaste de detenție.

Până în prezent doar câteva din aceste măsuri au fost puse în aplicare, impactul lor însă fiind nesemnificativ. Dimpotrivă, în comparație cu anul 2013, suma alocațiilor pentru hrana deținuților a scăzut, în timp ce numărul deținuților plasați în penitenciare a crescut. Mai mult decât atât, comparativ cu anul 2013, rata de admitere a demersurilor de aplicare a arestului preventiv, de asemenea, s-a majorat.

Centrul de Resurse Juridice din Moldvoa (CRJM) a elaborat o comunicare ce analizează impactul măsurilor întreprinse că către autorități în vederea executării hotărârilor în grupul de cauze Ciorap în care reflectă cele mai relevante constatări ale Raportului CPT, readuce în vizor remarcile Ombudsmanului cu privire la condițiile dezastruoase ale Penitenciarul nr. 13 și prezintă date statistice oferite de Departamentul Instituțiilor Penitenciare cu privire la capacitatea Penitenciarului, calitatea și cantitatea produselor alimentare, precum și numărul de persoane arestate.

Comunicarea a fost expediată Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei care este responsabil de supravegherea executării hotărârilor CtEDO de către statele membre. De asemenea, constatările au fost prezentate în cadrul unei dezbateri publice la care au participat reprezentanți ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, membri ai Comisiei drepturile omului și relații interetnice și Comisiei juridice, numiri și imunități, consultanți ai Oficiului Avocatul Poporului, dar și delegați ai comunității donatorilor.

CRJM a solicitat autorităților moldoveneștiSă construiască un nou penitenciar în Chișinău care va înlocui Penitenciarul nr. 13.

Până la finisarea construcției Penitenciarului nr. 13, să ia măsuri necesare pentru a reduce suprapopularea în acest penitenciar. Acest lucru se poate face prin extinderea practicii de aplicare a măsurilor non-privative de libertate și transferul deținuților condamnați de la Penitenciarul nr. 13 în alte penitenciare;
Să mărească substanțial fondurile alocate pentru hrana deținuților, să introducă un remediu intern restaurator si compensator eficient pentru detenția în condiții proaste.

CRJM a recomandat Comitetului de Miniștri să mențină în continuare grupul de cauze Ciorap sub supravegherea consolidată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...