CC a decis: Angajații nu pot fi obligaţi să dea explicaţii în cadrul procedurii disciplinare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituțională (CC) a decis că salariații din Republica Moldova nu sunt obligați să dea explicații în cadrul procedurii disciplinare, fiindcă aceasta încalcă Constituția.

Curtea a reținut că dreptul la tăcere, fiind un element al dreptului la apărare, constituie o exigență inerentă a procesului echitabil și se află în conexiune cu prezumția nevinovăției. În același timp, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene „dreptul de a păstra tăcerea nu este unul absolut”.

Astfel, CC a subliniat că garanţiile unui proces echitabil în materie penală, stabilite de către Curtea Europeană, sunt aplicabile în egală măsură şi procedurilor disciplinare. Totodată, în jurisprudența sa Curtea a statuat că garanţiile unui proces echitabil nu se aplică în exclusivitate procedurii judiciare stricto sensu, ci se extind şi asupra etapelor ei precedente şi ulterioare.

Curtea a menționat că ancheta de serviciu în cazul abaterii disciplinare constituie o etapă a procedurii disciplinare.

„Sub sancțiunea nulității absolute, nici o sancțiune disciplinară nu va putea fi dispusă anterior efectuării cercetării disciplinare prealabile. Scopul efectuării anchetei de serviciu anterior luării deciziei de aplicare a sancțiuni disciplinare se subsumează ideii de protecție a salariatului în fața poziției dominante a angajatorului, în vederea limitării oricărui element de arbitrariu și abuz”, anunță CC.

Curtea a reținut că unul din elementele esențiale al efectuării anchetei de serviciu îl constituie audierea salariatului. În cursul anchetei de serviciu acesta are dreptul să-și susțină apărarea și să ofere comisiei împuternicite să realizeze ancheta de serviciu toate probele și motivațiile pe care le consideră necesare.

Ținând cont de cele menționate, Curtea a constatat că normele cuprinse în Statutul disciplinar al polițistului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.502 din 9 iulie 2013, contravin prevederilor legale, afectează dreptul persoanei de a nu mărturisi împotriva sa contrar garanțiilor consfințite în Constituție, precum și în Convenția Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...