Cazuri de boli diareice acute la copiii dintr-o grădiniță din Chișinău, din cauza igienei precare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Sănătății informează despre cinci cazuri de boli diareice acute printre copiii grădiniței nr. 113 din mun. Chișinău. În perioada 7 – 13 decembrie, patru copii s-au îmbolnăvit de gastroenterocolită acută și un copil a suferit o toxiinfecție alimentară. Vârsta copiilor bolnavi este între 2 și 6 ani.

În prezent, starea de sănătate a copiilor este satisfăcătoare. Patru dintre aceștia au fost spitalizați, iar unul primește tratament în condiții de ambulatoriu. Conform rezultatelor de laborator, la doi copii bolnavi a fost depistat un rezultat pozitiv de rotavirus.

În urma unui control inopinat efectuat la grădinița respectivă, specialiștii Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău au constatat mai multe nereguli privind respectarea cerințelor sanitaro-igienice: suprasolicitarea instituției cu 40%, utilizarea veselei și inventarului de tranșare deteriorat și prelucrat necalitativ. De asemenea, au fost cazuri când pe parcursul zilei apăreau semne clinice de boală diareică acută, iar copiii nu erau izolați la timp, fiind o sursă de infecție.

Prin urmare, specialiștii în sănătate publică au efectuat dezinfecția terminală în grupele afectate și au colectat probe de laborator de la blocul alimentar, grupele afectate și apa fiartă. Cadrele didactice și angajații blocului alimentar au fost supuși investigațiilor privind bacteriile purtătoare de virus.

Pentru încălcările depistate, pe numele persoanelor de răspundere au fost întocmite procese-verbale de contravenție administrativă în domeniul sanitaro-epidemiologic. Totodată, activitatea grupei nr.1 de creșă a fost sistată, iar cercetarea epidemiologică și supravegherea medicală continuă.

Menționăm că aceste incidente au avut loc în urma schemelor frauduloase în care erau implicați mai mulți agenți economici și responsabili de la Direcția Educație din cadrul Primăriei Chișinău, soldate cu livrarea produselor alterate către grădinițe.

Ministerul Sănătății este îngrijorat în legătură cu bolile diareice acute în rândul copiilor și solicită responsabililor de controlul alimentelor din instituțiile de învățământ să se autosesizeze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...