Camera Web – instrument de spionaj?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O investigație făcută de către jurnaliștii de la BBC Radio 5 arată că există hackeri care infectează calculatoarele cu software-uri denumite RAT (remote administration tool), obținând astfel acces la camerele web ale utilizatorilor de internet.

Potrivit Yoda.ro, în 2010, o școală din America a descoperit că webcam-urile laptopurilor ar fi realizat și salvat 30.000 de imagini.

Experţii în securitate bat alarma, spunând că soft-urile de spionaj folosite de guverne ar fi ajuns pe internet iar, în acest fel, și în mâinile criminalilor informatici.

Marcus Thomas, fost director adjunct în FBI, a declarat, citat de digi24.ro, că: ”Activarea de la distanţă a camerelor web ale computerelor este folosită doar în cazurile grave precum cele de terorism.”

Whitfiled Diffie, specialist în securitate, expert în criptografie, afirmă că folosește banda adezivă pentru laptop. „Am încredere în banda adezivă mai mult decât în orice soft. Daca e pusă banda adezivă, camera nu poate face fotografii”, a declarat Diffie, în timpul conferinței de securitate AsuCERT.

Bogdan Botezatu, expert român în securitate informatică, afirmă, că: ”ne putem proteja de spionaj, dar e puţin mai greu. Măsurile de protecţie pentru un utilizator obişnuit ar fi instalarea unui antivirus, actualizări de sistem la zi. O altă metodă este dezinstalarea camerei web atunci când nu o folosim. Dacă dispozitivul o permite, o întoarcem. Dacă avem un laptop, dezinstalăm driverul până îl folosim din nou. La fel facem şi cu microfonul”:


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...