Business-ul țigărilor, în dezvoltare: În prima jumătate a anului trecut, 145 de gherete au fost autorizate să vândă tutun

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primăria capitalei este „afumată” de businessul țigărilor, asta în pofida restricțiilor stricte impuse prin legea antitutun.

Doar în prima jumătate a anului 2016, municipalitatea a acordat dreptul de comercializare a articolelor de tutun în 145 de gherete.

Mai mult, gheretelor cărora le-au fost acordat dreptul de a vinde țigări, înainte ca legea antitutun să intre în vigoare, primăria Chișinău le-a stabilit data limită de comercializare până în 2019.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind impozitarea tutunului, pentru atingerea ratei minime a accizelor din Uniunea Europeană, care este în prezent de 90 de euro pentru 1000 de țigarete, Republica Moldova ar trebui să introducă anual o majorare a ratei accizelor specifice cu 20% și a ratei accizelor ad valorem cu 1 punct procentual în perioada 2017 – 2025.

În acest sens, Ministerul Finanțelor a asigurat că va propune majorarea accizelor la produsele din tutun și produsele conexe, inclusiv la cele noi (țigări electronice, narghilea).

În UE, 75 la sută din prețul unui pachet de țigări reprezintă diverse taxe care ajung să constituie venituri la buget. În Moldova – doar 35 la sută din pachetul de țigări constituie taxe.

Republica Moldova are obligația, conform Acordului de Asociere cu UE, să ridice și ea taxele la 90 de euro pentru 1.000 de țigări până în 2025.

Lege antitutun prevede ca gheretele unde se vând produsele din tutun să fie amplasate, între ele, la o distanţă de cel puţin 200 de metri şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare.

Totodată, este interzisă vinderea articolelor din tutun minorilor, comercianții fiind obligați să verifice vârsa cumpărătorilor de țigări. O altă prevedere este ca publicitatea la țigări să fie interzisă total la posturile de televiziune și radio, pe internet sau în cinematografe.

Se impun interdicţii şi la comercializarea on-line, dar şi la vânzarea tutunului prin aparate, precum şi expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului. Țigările slim și cele aromatice vor fi interzise total comercializării.

O altă prevedere este interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ.

Cei care nu vor respecta prevederile noii legi riscă să fie amendați cu până la 8 mii de lei în cazul persoanelor fizice și 10 mii de lei în cazul persoanelor juridice.

Potrivit statisticilor, Republica Moldova este una dintre țările cu cele mai înalte nivele ale mortalității cauzate de tutun din Europa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...