Bărbații care își bat soțiile vor fi pedepsiți mai dur. Unele schimbări în Legislație le oferă polițiștilor mai multe pârghii de acțiune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bărbații care își agresează soțiile ar trebui să știe că nu vor scăpa atât de ușor de pedeapsă. Dacă anterior, victimele violențelor în familie se loveau de tot felul de chestii birocratice iar într-un final, majoritatea dintre ele refuzau să mai depună plângere, acum polițiștii asigură că femeile agresate vor fi protejate și ajutate și la nivel legal.

O schimbare improtantă este faptul că polițistul va putea interveni într-o familie în care, de exemplu, soțul își bate soția. Asta înseamnă că ofițerul va putea emite singur și chiar la locul faptei ordinul de protecție. Anterior, documentul era obținut după ce victima bătea la mai multe uși. Tot femeia agresată trebuia să depună plângere și tot ea trebuia să aștepte ca acest ordin să fie respectat. Mai mult, de multe ori, spun oamenii legii, actul era văzut ca o foaie neînsemnată de către soții violenți. Și asta pentru că legea prevedea doar aplicarea unei amenzi în cazul în care se încălca ordonanța de protecție. Odată cu noile schimbări, agresorul se va alege cu un nou dosar penal dacă va nesocoti documentul emis de polițist.

„Agresorii ar trebui să se gândească bine pentru că, pentru o acțiune nechibzuită riscă să fii cercetați pe două capete de acuzare”, a spus șeful Secției Ordine Publică din cadrul IGP, Marin Maxian.

O altă schimbare importantă și care ar veni în ajutorul victimelor violenței în familie este faptul că orice leziune provocată, cât de ușoară, este considerată o infracțiune.

„Multe plângeri rămâneau fără calificare juridică. Din 10 mii de plângeri, de exemplu doar trei mii erau calificate ca infracțiune, restul rămâneau fără calificare pentru că era vorba de leziuni corporale neînsemnate. Persoanele nu erau sancționate iar acest lucru îi încuraja să comită și alte infracțiune”, a explicat Maxian.

Totodată, polițistul va putea îndepărta imediat agresorul din familie și nu femeia va trebui să fugă de acasă, așa cum se întâmpla de multe ori. Unul dintre acești soți agresivi a fost chiar ieri reținut pentru 24 de ore iar instanța urmează să decidă soarta lui.

Și cei care dețin legal arme ar trebui să se gândească de două ori înainte să ridice mâna asupra soțiilor sau partenerelor. Odată ce va fi înregistrată infracțiunea, ei vor pierde permisul de port-armă. Important este și faptul că noua lege nu va prevede împăcarea părților, iar femeile nu vor putea fi astfel intimidate sau influențate.

Polițiștii spun că în ultima perioadă cazurile de violență în familie au scăzut. Reprezentanții unor Organizații Non-Guvernamentale spun, însă, contrariul.

„Deși domnul Maxian spune că descresc cazurile, noi nu vedem. Cel puțin la noi anul trecut au fost peste 300 de cazuri. La noi cazurile de violență înregistrate sunt în creștere”, a declarat Angelina Zaporojan-Pîrgari, președintele Centrului de Drept al Femeilor.

Ea a explicat și de ce este o neconcordanță atât de mare între cifrele oferite de polițiști și cele care ajung la ONG-urile specializate în protecția femeilor.

„Un studiu a arătat că circa 40 la sută dintre bărbați, iar 20 la sută dintre femei acceptă violența în familie. Doar opt procente spun că ar raporta acest caz la poliție. Trebuie să creștem încrederea femeilor în protecția pe care o poate da poliția în acest caz”.

Totodată, președintele Centrului de Drept al Femeilor a declarat că Republica Moldova a fost condamnată la CEDO de patru ori tocmai pentru încălcarea ordinului de protecție în cazurile de violență în familie. Schimbările în Legislație ar trebui să diminueze condamnările internaționale ale țării noastre. Important este ca toți să înțeleagă faptul că violența în familie nu este un lucru normal, au îndemnat reprezentanții organelor de forță și ale organizațiilor non-profit.

„Atunci când ruda, prietenul înțelege că aceasta este o infracțiune, nu un obicei, o tradiție, atunci se înregistrează succese”, a încheiat șeful secției Ordine Publică, Marin Maxian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...