Au loc omoruri şi lichidări de martori: Un fost șef de Secție de la Banca Socială face dezvăluiri despre frauda bancară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un fost șef al Secției pentru prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul Băncii Sociale dezvăluie că a fost supus intimidării după ce la sfârșitul lunii septembrie 2014 a părăsit instituția, nefiind de acord cu procesele care aveau loc. Acesta spune că monitorizarea sa a încetat odată cu părăsirea teritoriului Republicii Moldova.

Fostul șef al Secției privind prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul Băncii Sociale S.A., Sergiu Sagaidac, dezvăluie că la sfârșitul lunii septembrie 2014 a părăsit instituția, nefiind de acord cu procesele care aveau loc, iar odată cu această a fost supus intimidărilor și monotorizării.

„Pe data de 29 septembrie 2014 cu 2 luni înainte de faimoasa dată de 30 noiembrie 2014 și până la inițierea procesului de plasări interbancare, garanții de Guvern și administrare specială am plecat din Banca Socială nefiind de acord cu procesele care aveau loc, avînd mari semne de întrebare și suspiciuni despre multe evenimente. Am aflat despre fraudă din mass-media începînd cu 30 noiembrie 2014. Până atunci activînd în cadrul Băncii Sociale, aveam multe suspiciuni și întrebări legate de procese, activități și persoane. După data de 29 septembrie 2014 viața mea a luat o cotitură total neașteptată și multe lucruri stranii începuseră să aibă loc în viața mea. La plecarea din Banca Socială am fost supus intimidărilor, monitorizării, incursiunii în viața privată, interceptării de convorbiri telefonice și poștă electronică, care au continuat pînă la părăsirea teritoriului Republicii Moldova”, dezvălui Sagaidac.

Potrivit acestuia, secția prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul Băncii Sociale a fost creată la solicitarea unor persoane integre din cadrul Băncii Naționale a Moldovei.

„În cadrul activității în Banca Socială am modificat și elaborat în redacție nouă Regulamentul privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și Procedurile Cunoaște-ți clientul, am implementat monitorizarea tranzacțiilor cu abordare bazată pe risc, care nu se făcea deloc în acea bancă. Am propus crearea Comitetului de Audit și Conformitate subordonat Consiliului băncii în scopul consolidării guvernanței corporative. Inițiativa de creare a Comitetului de Audit și Conformitate a fost refuzată din start. Proiectele de acte normative au fost la maxim tergiversate de către Președintele interimar al Băncii Sociale S.A. Natalia Rahuba”, spune Sagaidac.

Acesta spune că în cadrul activității în cadrul Băncii Sociale era monitorizat și urmărit de către securitatea băncii și anume Gheorghe Rusu și Gheorghe Papuc, ambii generali în rezervă de poliție.

„Aceștia, încercau să mă provoace prin diverse persoane la luare de mită și implicare în scheme de spălare de bani pentru a fi apoi șantajabil. În momentul când am înțelesc că situația este catastrofală și mă poate afecta direct, nedorind de a-mi asuma daune morale, știind că ceva se întîmplă dar neștiind ce anume concret căci la acel moment erau prea multe necunoscute am depus cerere de demisie”, a mai spus fostul șef al Secției.

„Data de 29 septembrie 2014 – ultima zi în funcția de șef al Secției prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor din cadrul Băncii Sociale SA, este o dată care o voi ține minte toată viața căci a schimbat totul în viața mea. De la 29 septembrie 2014 pînă în prezent am avut 5 situații de accident rutier foarte stranii, iar la fiecare adresare la poliția sub conducerea pe atunci a lui Dorin Recean, nu se întîmpla nimic și nu se întreprindea nimic”, ami spus Sagaidac, într-un mesaj pe o rețea de socializare.

Acesta mai dezvălui că în acea perioadă BNM înregistra o criză acută de capital și lichidități, totul fiind însă ascuns de ochii lumii.

„Înțelegeam că datele și informația dezvăluită public pe pagina Băncii Naționale a Moldovei privind contul de profit și pierdere, bilanțul etc. nu corespunde realității căci banca înregistra o criză acută de capital și lichidități. Înțelegeam că Banca Națională a Moldovei încerca să întreprindă unele acțiuni cum ar fi suspendarea unor operațiuni și anume interzicerea dreptului de a accepta noi depozite bancare, ulterior restricțiile date erau înlăturate/anulate, pe cînd trebuiau menținute în continuare. Înțelegeam că ceva se urzește căci eram întrebat de Gheorghe Rusu, șeful securității Băncii Sociale despre cum văd eu situația și opinia mea privind acțiunile/măsurile Centrului Național Anticorupție și Băncii Naționale a Moldovei, privind necesitatea raportării depozitelor/plasărilor interbancare către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, lucru și întrebări care mi se păreau suspecte. Ulterior, după câteva luni am înțeles de ce erau aceste întrebări și că frauda și manipularea pieții a fost comisă inclusiv prin intermediul plasărilor interbancare”, se mai arată în mesajul lui Sagaidac.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...