Atenționare pentru agricultori: Ce măsuri ar tebui să ia în această perioadă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții Serviciului Fitosanitar atenționează agricultorii că în ultima perioadă temperatura maximă a aerului a urcat până la +19 grade Celsius. Astfel, au fost create condiții prielnice pentru ca majoritatea speciilor nocive de dăunători şi boli să iasă din hibernare.

În prezent, pe câmpurile de păioase de toamnă şi rapiță, precum şi câmpurile destinate semănatului cu culturi prăşitoare se remarcă eclozarea şi hrănirea larvelor buhei de sol a grâului.

Prin urmare, înainte de a semăna aceste culturi, precum şi culturile legumicole din răsad şi semințe, dar și cartoful, materialul semincer trebuie tratat atât cu fungicide împotriva bolilor, cât şi cu insecticide, împotriva dăunătorilor de sol, care apar şi dăunează în perioada răsăririi plantelor.

Totodată, reprezentanții Serviciului Fitosanitar susțin că la păioasele de toamnă în majoritatea raioanelor se semnalează hrănirea în masă a larvelor gândacului ghebos, cu densitatea în unele focare peste pragul economic de dăunare, care vor fi până la finele lunii aprilie şi împotriva cărora trebuie continuate tratamentele.

La semănăturile de rapiţă de toamnă se semnalează popularea în masă de gărgărițele tulpinilor. Împotriva acestora, la depistarea numărului peste PED (peste 4,0 ex/m²), se vor efectua tratamente de corecție, cu produse de uz fitosanitar, omologate la cultură.

La momentul actual, în unele livezi se semnalează popularea în masă a pomilor cu gărgăriţe, în special gărgăriţa florilor. După o perioadă succintă de hrănire va începe depunerea ouălor în mugurii florali.

De asemenea, specialiștii susțin că în livezi se află o cantitate mare de agenţi patogeni diverși, iar în scop profilactic primul tratament în livezile de măr, păr şi gutui se va efectua în faza „conul verde”, utilizând unul din fungicidele cu bază de cupru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...