(FOTO) Prin voință sau rea-credință: Artiștii care au intrat în hora „uninominală” a lui Plahotniuc

(FOTO) Prin voință sau rea-credință: Artiștii care au intrat în hora „uninominală” a lui Plahotniuc

Profesori universitari, oameni de cultură, reprezentanți ai societății civile și ai diasporei, sportivi și artiști emeriți – toți, la unison, susţin inițiativa oligarhului și liderului Partidului Democrat (PD) Vladimir Plahotniuc de a schimba sistemul electoral actual în unul uninominal.

Deși televiziunile oligarhului, patru la număr, și zecile de site-uri promovează insistent faptul că artiștii din Republica Moldova susțin introducerea votului uninominal, unii din ei au căzut în capcana jurnaliștilor, alții, însă, sunt, pe bună dreptate, promotori ai ideii oligarhului. În continuare vedeți cine sunt artiștii care, cu mândrie, vorbesc în mass-mediile oligarhului despre dorința schimbării sistemului electoral și cine i-a prins cu mâța în sac pe promotorii votului uninominal.

Nicolae Botgros, victima manipulării televiziunii lui Plahotniuc

Maestrul Nicolae Botgros declară că jurnaliștii de la posturile ce apațin oligarhului Vladimir Plahotniuc i-au ciopârțit declarațiile astfel încât să pară că acesta susține sistemul uninominal de vot. Artistul spune, însă, că declaraţia sa a fost montată tendențios și că nu ar fi declarat că susţine iniţiativa democraţilor, aşa cum este specificat în reportajele difuzate de posturile Prime, Publika, Canal 2, Canal3.

???????????????????

„Eu eram la volan când m-a sunat o doamnă şi m-a întrebat ce părere am despre votul uninominal. Mai mult, s-a prezentat de la o altă televiziune – ceva cu „Moldova” în denumire. Dacă auzeam că-i de la „Publika TV”, nu le răspundeam. Și ei ştiu asta. I-am răspuns în felul următor: Știu că în multe ţări civilizate există votul uninominal, dar se votează cinstit, normal, pe când la noi, indiferent că va fi aşa sau altfel, întotdeauna se vor frauda alegerile şi tot poporul va fi cel care va suferi, iar oamenii simpli de la ţară vor fi amăgiţi. Ei au luat numai prima parte a frazei şi au folosit-o cum le convine lor”, a precizat pentru Report.md, Nicolae Botgros.

Valentina Osoianu, altă victimă a manipulării

big-inca-o-victima-a-manipularii-holdingului-lui-plahotniuc-valentina-osoianu-nu-am-spus-ca-sustin-votul-uninominal-am-fost-pusa-intr-o-situatie-stupida

Deşi în textul reportajelor difuzate de posturile de televiziune Publika TV, Canal 2, Canal 3 şi Prime TV, la 12 martie se menţionează că „mai multe personalităţi notorii din Moldova susţin ideea introducerii votului uninominal pentru alegerile parlamentare”, Valentina Osoianu afirmă că, de fapt, întrebarea a fost alta: „În primul rând, au plasat fotografia Iuliei – o soră de-a mea. Deci, au pus poza uneia, dar atribuie minciuna inventată de ei altei surori. În al doilea rând, eu nu am spus că susţin votul uninominal. Eu am spus foarte clar: ca lumea să-i cunoască personal pe cei pe care îi aleg. Atunci când am fost sunată, mi s-a spus că vor să ştie care este părerea artiştilor. Eram în drum. Nu pot să reproduc exact discuţia, dar la sigur nu s-a spus nimic despre votul uninominal. Am fost pusă într-o situaţie stupidă. Mă simt folosită. Răspunsul meu nu a fost despre votul uninominal, aşa cum au interpretat ei”, a declarat artista.

Mai jos vedeți artiști care au intrat în hota „uninominală” a lui Plahotniuc

Interpretul Nicolae Glib: „În Parlament dacă vin oameni de încredere și aceștia pot fi numai și numai pe care îi cunoști. De atâta, eu sunt pentru votul uninominal. Dacă nu își fac treaba atunci scuzați-mă vă rog și să vină unul care e competent și ar face față lucrurilor”.

maxresdefault-2

Zinaida Julea: „Voi susține votul uninominal fiind sigură că se va înnoi clasa politică. Or, să nu o ia în nume de rău unii, dar chiar m-am săturat să îi văd zeci și zeci de ani în fotolii acolo în Parlament. Iar unele minți luminate, care ar putea face multe și bune pentru acest popor stau deoparte”.

Zinaida-Julea-1

Adriana Ochişanu: „Susţin votul uniunominal pentru că vom putea direct să alegem deputatul care ne v-a reprezenta interesul nostru în Parlament. Nu vor fi listele partidelor, vom avea noi cetăţenii de rând şansa să alegem reprezentantul nostru şi să-l cunoaştem personal şi dacă nu se va isprăvi cu misiunea pe care îi este dată îi vom cere socoteala”.

543423501ce55_543423501ce90

Mihai Ciobanu: „Vreau, pe viitor, să cunosc persoana care mă reprezintă în Parlament. Până acum, s-a votat după listele de partid şi aveau interes să fie promovat partidul, dar acum ar fi bine să cunoaştem persoana pentru care votăm”.

maxresdefault

Compozitorul Liviu Ştirbu: „Votul uninominal, după mine, sporeşte responsabilitatea fiecărei persoane, care este ales în calitate de deputat. Povara poate să fie cam grea, dar asta e pentru început”.

DSC_1522-1024x680

Geta Burlacu: „Dacă să ne informăm, putem găsi că „politicienii corupţi nu se mai pot strecura în Parlament, sub acoperirea listelor de partid. Păi, nu asta ne dorim noi?”.

thumb_26159_foto_big

Iurie Sadovnic: „Susțin votul uninominal fiindcă ne oferă posibilitatea ca vocea fiecăruia dintre noi să fie auzită”.

thumb_26159_foto_big

0