Ambasadorul SUA, în vizită la CNA: Instituția trebuie să-şi mențină independența pentru a înregistra rezultate palpabile în combaterea corupției

by D M
Distribuiti mai departe...

Dezvoltarea proiectelor comune în domeniul anticorupţiei, priorităţile Consiliului Național Anticorupție (CNA) în vederea prevenirii şi eradicării fenomenului corupţiei, dar şi obţinerea încrederii societăţii în eforturile Centrului de a lupta împotriva corupţiaei sistemice au constituit principalele subiecte, abordate astăzi, la întrevederea dintre ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, şi noul director al CNA, Ruslan Flocea.

Directorul CNA l-a informat pe ambasador despre rolul și competențele CNA în sistemul instituţiilor de ocrotire a legii din Republica Moldova, menţionând că Centrul Naţional Anticorupţie dispune, în prezent, de cele mai bune instrumente şi personal calificat pentru a face faţă provocărilor ce ţin de atingerea unor progrese autentice în prevenirea şi combaterea corupţiei în Republica Moldova.

Un subiect aparte al discuției dintre cei doi l-a constituit utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligraful) în procesul de verificare a candidaţilor la funcţiile de colaborator al Centrului, judecător, procuror sau inspector de integritate. Aparatul de model Lafayette 4000, utilizat de specialistul din cadrul CNA, a fost donat de Ambasada Statelor Unite ale Americii într-un proiect de asistenţă în care 7 ofiţeri ai CNA, SIS şi MAI au fost instruiți în domeniul testării cu poligraful, primind certificate de instruire avansată în domeniul tehnicii validate de detectare şi diagnosticare la poligraf.

În cadrul discuțiilor, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan a menționat că „este foarte important pentru mine să înțeleg care sunt dezideratele pe care vi le asumați în lupta împotriva corupției. Eu știu că sunteți capabili să faceți ceva bun și sunt de părerea că trebuie să vă mențineți independența pentru a înregistra rezultate palpabile în prevenirea și combaterea corupției din sistem”.

În perioada 2002-prezent, CNA a beneficiat de multiple proiecte de asistenţă din partea SUA care au vizat training-uri în domeniul combaterii spălării banilor, activităţii operative de investigații şi utilizării tehnicii speciale, urmăriri penale, investigării companiilor din zonele off-shore, combaterii corupției în sectorul privat, inclusiv instruirea și promovarea denunțării practicilor ilegale/iregularităților de către companiile private.

De menționat că, aceasta este prima vizită oficială a ambasadorului SUA la Centrul Naţional Anticorupţie şi constituie un pas important pentru stabilirea unei colaborări eficiente dintre cele două instituţii.

Sursa: cotidianul.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...