Alte 20 de școli din Republica Moldova vor beneficia de asistență în cadrul unui proiect grandios

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inițiativa „Școala Mea” continuă să implementeze cu succes instrumentele de responsabilizare socială și în anul 2017. Directorii instituțiilor de învățământ din țară înregistrate în proiect în anul 2017, alături de autoritățile raionale și locale, au semnat astăzi Memorandumuri multilaterale de cooperare pentru a oficia înregistrarea celor 20 de instituții de învățământ în proiect.

Cele 20 de școli semnatare ale Memorandumurilor de cooperare vor beneficia în cadrul proiectului de asistență în implementarea instrumentelor de responsabilizare socială și de posibilitatea de a avea un dialog bazat pe dovezi și argumente în ceea ce privește bugetul gestionat de instituție, calitatea serviciilor, prioritățile de dezvoltare ale școlii cu toți actorii implicați în procesul educațional la nivel local.

Ministrul Educației al Republicii Moldova, Corina Fusu, menționează că: „Relația Școală-Familie-Societate devine, în zilele noastre, o caracteristică a evoluției societății în care trăim. Proiectul „Școala Mea” îndeamnă cetățenii să se informeze despre situațiile reale, existente în școli, despre bugetele și performanța acestora și să se implice în crearea unor școli mai eficiente, mai transparente și mai bune. Toate acestea au menirea de a contribui la schimbarea atitudinii și mentalității și înțelegerea democrației din perspectiva participativă”.

Lista școlilor selectate a fost consultată cu reprezentanți ai Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar Național, membrilor Consiliului Consultativ și partenerilor regionali ai proiectului. Astfel, în anul curent, școlile vor beneficia de suport în elaborarea analizei bugetului instituției și organizarea audierilor publice ale acestuia și completarea fișelor de implicare privind satisfacția față de procesul educațional de către elevi, părinți și profesori școli din 13 raioane, inclusiv șase raioane noi în proiect: Căușeni, Șoldănești, Cantemir, Glodeni, Nisporeni și Drochia.

Directorul Liceul Teoretic „Constantin Stere”, din Soroca, Vasile Baș, afirmă „Dorim să gestionăm eficient și transparent bugetul instituției și credem că beneficiind de ajutorul experților din proiect vom afla lucruri noi”.

Reamintim că Centrul Analitic Independent Expert-Grup implementează proiectul „Școala Mea – responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, începând cu anul 2014, cu suportul financiar oferit de Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială al Băncii Mondiale și suportul informațional al Ministerului Educației al Republicii Moldova.

În cadrul proiectului dat, Expert-Grup, împreună cu partenerii regionali, vor implementa instrumentele de responsabilizare socială în 100 de școli din țară, pe durata a cinci ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...