6 alimente pe care să nu le mănânci iarna

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poate fi tentant în miez de iarnă să faci o pauză de la supe și tocănițe cu carne și să treci în meniu o porție sănătoasă de legume sau fructe colorate și proaspete. Nu te lăsa păcălit de oferta de la supermarket și nu arunca banii pe orice. Multe dintre bunătățile prezentate ar fi mai bine să le ocolești.

Citeşte şi: 5 alimente pe care trebuie să le eviţi dacă vrei un abdomen plat

Cei mai mulți bucătari și nutriţionişti susțin cu tărie că mâncarea gustoasă și sănătoasă se face cu produse de sezon. Adică, în miezul iernii e mai potrivit să mănânci morcovi, țelină sau cartofi, decât roșii sau sparanghel. Motivul e simplu. Dacă nu locuiești cumva într-o țară exotică, scăldată de soare, cu siguranță roșiile, castraveții sau strugurii vin de pe alte continente în supermarketul de lângă tine. Asta înseamnă că pe parcurs pierd din gust, savoare, vitamine și minerale.

Soluția e să consumi alimente de sezon, mult mai gustoase, și să le ocolești pe cele care nu fac parte în mod obișnuit din peisaj. Îți prezentăm o listă cu cele pe care ar trebui să nu le mai cumperi acum și să le eviți în meniu:

1. Sparanghel – ca multe alte legume și acesta ar fi mai potrivit în meniurile de primăvară, când e în sezon. La noi în magazine ajunge oricum din alte țări europene mai însorite, dar în sezonul rece e transportat din țări și mai îndepărtate.

2. Ardei iute – motivul nu ține neapărat de absența acestuia în sezonul rece. Există sere unde poate fi produs și la noi în țară. E mai bine să îl ocolești pentru că poate irita mucoasele și stomacul și nu e tocmai potrivit în sezonul rece când te pândesc răcelile.

Citeşte şi: 5 alimente pe care trebuie să le ai la îndemână în caz de răceală

3. Porumb – la noi, porumbul e în plin sezon la sfârșitul verii. Ceea ce găsești acum în magazin este porumb fiert în conservă, porumb congelat sau prefiert. Nu îți va aduce nici gustul bun și nici nutrienții produsului proaspăt.

4. Pește – și pentru pește există un sezon propice, în care ai șansa să găsești varianta proaspătă cea mai bună. Iarna e mai bine să încerci biban sau șalău, doi pești care pot fi pescuiți și când afară este frig. În rest, trebuie să știi că peștele prezentat proaspăt în galantare vine cam de departe.

5. Roșii – cu excepția cazului în care locuiești într-o zonă caldă, roșiile pe care le vei găsi acum în magazine nu vor avea niciun gust. Nu sunt nici zemoase, nici dulci așa cum te-ai aștepta. Dacă vrei să folosești roșii în rețete de sos, supe, tocănițe, alege-le pe cele întregi conservate în suc propriu.

6. Piersici, căpșune, struguri, pepeni. Niciunul din fructele de vară nu va avea același gust acum. Alege mai bine variantele congelate, gemuri sau dulcețuri și evită-le pe cele prezentate proaspete în magazin. Multe dintre ele au fost culese înainte să fie coapte sau au fost coapte forțat.

Citeşte şi: Alimente şi băuturi care vă încălzesc şi întăresc sistemul imunitar


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...