Adunarea Parlamentară a OSCE a cerut Rusiei retragerea trupelor din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Adunarea Parlamentară a OSCE a lansat un îndemn la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Într-o rezoluție finală a reuniunii de la Tbilisi, adoptată marți, se cere, între altele, retragerea trupelor militare ruse din Moldova și transformarea mecanismului actual de menținere a păcii la Nistru într-o misiune civilă sub egida OSCE.

Adunarea Parlamentară cere Rusiei să respecte suveranitatea Republicii Moldova și să reducă prezența militarilor ruși în regiunea separatistă Transnistria, inclusiv prin retragerea completă a contingentului de militari de pe teritoriul țării noastre, în conformitate cu obligațiile internaționale.

Documentul numește conflictul transnistrean drept unul care „continuă să creeze un pericol serios pentru securitatea și stabilitatea din Europa și din regiunea OSCE” și salută eforturile președinției germane a organizației pentru activizarea negocierilor în formatul „5+2”.

Rezoluția stipulează printre altele, că Adunarea Parlamentară OSCE reafirmă suportul său pentru o soluție cuprinzătoare, justă și viabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special, acordat regiunii transnistrene, și încurajează pașii următori pentru asigurarea stabilității și transparenței, și reducerea prezenței militare în regiunea conflictului, inclusiv prin finalizarea retragerii forțelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele existente.

În discursul său Frank-Walter Steinmeier, Ministru Federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Președinte în Exercițiu al OSCE a declarat, că „în timp ce acest conflict, din fericire, nu mai este unul violent, legăturile personale și economice cu Moldova sunt rupte și dezvoltarea unei întregi regiuni este blocată”.

„Acum o lună a apărut o nouă dinamică în conflictul transnistrean, odată cu prima întîlnire în formatul 5+2 în ultimii doi ani. Chișinău și Tiraspol, împreună cu mediatorii din OSCE, Rusia și Ucraina și observatorii din UE și SUA, au aprobat următorii pași concreți, care urmează a fi întreprinși, și, pentru prima dată din 2011, au semnat în consens protocolul 5 + 2. Aceasta este o veste bună! Mici pași înainte, astfel încît ei pot crea încrederea și forma baza pentru o soluție permanentă a conflictului”, a declarat Steinmeier.

Adunarea Parlamentară consideră că identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, consolidînd și asigurînd, în același timp, suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, constituie obiectivul principal al procesului de reglementare a conflictului transnistrean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...