A doua! Moțiunea simplă pe numele lui Iurie Leancă a căzut la fel ca prima, împotriva lui Chiril Gaburici

A doua! Moțiunea simplă pe numele lui Iurie Leancă a căzut la fel ca prima, împotriva lui Chiril Gaburici

Moțiunea simplă asupra politicii interne și externe în domeniul integrării europene realizate de viceprim-ministrul Iurie Leancă a fost respinsă. Leancă a venit în Parlament cu un raport la solicitarea PCRM și PSRM, care l-au acuzat de „atitudine iresponsabilă și anticonstituțională” atunci când acesta a declarat că „integrarea europeană se face doar cu România și prin România”.

De cealaltă parte, liberalii susţin că această moţiune a fost o acţiune de PR pusă la cale de PD, pentru a-l promova pe Leancă drept un „mare unionist”, în timp ce acesta trebuie să fie judecat pentru implicare în „jaful secolului”.

În cadrul dezbaterilor asupra moțiunii, Iurie Leancă a fost întrebat de cine a fost influenţat, în perioada când îndeplinea funcţia de prim-ministru, să acorde garanţii de stat Băncii Naţionale pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei la o rată a dobânzii de 0,1% celor trei bănci falimentate.

„Decizia Guvernului a fost una colectivă şi toţi cei prezeţi au votat în favoarea acestei garanţii. Decizia s-a bazat pe insistenţa BNM, unica instituţie dn RM care cunoaşte detaliat ce se întâmplă în sectorul bancar şi care ştie ce trebuie să facă în situaţii extraordinare. Ne-au spus că e o situaţie de urgenţă şi, dacă Guvernul nu intervine, se poate prăbuşi tot sistemul bancar”, a declarat Iurie Leancă, potrivit Jurnal.md.

„Şi ce s-a întâmplat cu BEM dacă aţi fost mare „salvator”? Unde sunt banii, unde este banca”, a insistat liderul PCRM, Vladimir Voronin. „Obiectivul garanţiei s-a referit la deponenţi, nu la supravieţuirea BEM”, a spus Leancă.

Totodată, lui Leancă i s-a reproşat că, în timpul mandatului său anterior la Ministerul de Externe, s-a lansat în promisiuni şi termene-limită cu privire la aderarea RM la UE

„În 2009, aţi spus că RM va depune cerere de aderare la UE în 2012, iar în 2014 va intra în UE. Aţi declarat că cea mai logică cale este prin România, astăzi ne povestişi diferite istorii. Nimeni nu a mai lăudat RM din 2014. De ce din 2009, de când aţi venit la guvernare sub drapelul UE, nivelul celor care sunt pentru integrarea europeană era peste 70%, iar astăzi este de 40%?”, l-a întrebat socialistul Vlad Bătrâncea.

„Niciodată în 2009 nu am zis că în 2012 vom deveni ţară candidat. Lăsaţi minciunile la o parte. Aţi spus că am fost „un simplu” prim-ministru. Niciodată în nici un interviu nu am folosit sintagma respectivă. Doar în 2015, am spus că am fost doar prim-ministru, nu judecător. Niciodată nu am spus că RM a spus când anume va deveni membru UE. Sunt om serios”, a fost răspunsul ministrului de Externe.

„Acest cadou „Leancă” ni l-a făcut Petru Lucinschi şi Diacov şi acum suntem nevoiţi să ascultăm această demagogie”, a intervenit şi liderul comunist Vladimir Voronin. „Am tot respectul pentru Diacov şi îi doresc succes în continuare”, nu a ezitat Leancă să lanseze laude în adresa preşedintelui de onoare al PD.

Este de menționat că aceasta este deja a doua moțiune simplă dezbătută în Parlament după ce prima moțiune simplă din acest an, depusă împotriva ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a căzut fără niciun vot, din cei 51 de deputați ai majorității parlamentare prezenți în sală. Între timp, socialiștii au mai depus azi, în ședința plenară o moțiune simplă, de această dată pe numele ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

0