Chirtoacă și Lupu confirmă: Plahotniuc ține cu orice preț de Procuratura Generală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lucrurile pe care le spun de aproape 5 ani de zile încep, ușor-ușor, să fie confirmate și de unii politicieni de la Chișinău, chiar dacă o fac cu jumătate de gură și doar atunci când nu prea mai au altă soluție.

A trebuit să treacă 4 ani și jumătate de la momentul în care Plahotniuc i-a plătit 2 milioane de dolari lui Urecheanu pentru a-și asigura Procuratura Generală, în fruntea căreia l-a pus pe Zubco, pentru ca un politician important din alianța așa zis „pentru integrare europeană” să confirme public că această instituție aparține PD-ului.

Dorin Chirtoacă a spus aseară, după o nouă rundă de negocieri, că PD nu vrea sub nicio formă procuror străin. Ba chiar a confirmat, public, în fața jurnaliștilor, că procuratura aparține PD-ului, că e politizată, că Gurin e cumpărat și că singura șansa ca această instituție să funcționeze e să aibă un cetățean străin în frunte.

Citește și: Chirtoacă dezvăluie detalii de la negocieri: PD nu vrea sub nicio formă procuror străin

Un procuror străin, o procuratură funcțională, înseamnă zeci de ani de pușcărie pentru Plahotniuc

Ba mai mult decât atât, Chirtoacă a spus că PLDM ar fi dat de înțeles, destul de timid, e drept, că ar accepta propunerea, doar că, desigur, cu Plahotniuc nu se pot pune.

Nu pot să nu mă întreb de ce i-au trebuit lui Chirtoacă 4 ani și jumătate să spună aceste lucruri. Dar și acum cu jumătate de gură și într-un context de disperare, când simte că șansele ca PL-ul să mai rămână la guvernare sunt aproape nule.

Pentru că dacă Chirtoacă ar fi confirmat ceea ce subsemnatul tot scrie încă din 2009, probabil astăzi nu s-ar fi ajuns la situația în care Plahotniuc, tocmai prin intermediul justiției, să controleze nu doar cei 19 deputați ai PD-ului, ci încă cel puțin 40 de la PLDM și PCRM. Ba chiar și pe la PSRM și PL sunt indivizi care, dacă va fi neapărată nevoie, vor vota la anul pentru alegerea sa în funcția de președinte.

Plahotniuc nu va renunța niciodată la funcția de procuror general. O poate face de fațadă. Spre exemplu să-l schimbe pe Gurin cu Ivan Diacov. Ivan Diacov care chiar la începutul acestui an a făcut o conferință de presă în care povestea cum e imposibil ca vreun procuror străin să facă ordine în Moldova. Că doar moldovenii, așa ca el, pot să stârpească corupția din această așa-zisă țară.

Pentru că de funcția de procuror general nu depinde doar viitorul structurii sale mafiote. Prin Procuratură, CNA și judecătoriile pe care le are degetul mic, Plahotniuc l-a făcut astăzi pe Filat o slugă umilă a sa, care de la declarații gen „Plahotniuc e un criminal care trebuie să facă pușcărie”, a ajuns acum să se gudure pe lângă acesta, poate-poate l-o pune spicher și l-o mai lăsa în libertate câțiva ani.

La fel Voronin, din cel care în 2009-2010 îl ura de moarte pe Plahotniuc, pentru că l-a trădat, a ajuns astăzi să-l elimine până și pe Tkaciuk din partid, doar-doar l-o lăsa Al Capone de Grozești pe fi-su să mai fure și el câte ceva.

Lupu nu vrea procuror străin pentru că „moldovenii trebuie să fie conduși de moldoveni”

Lupu a confirmat și el declarațiile lui Chirtoacă. Stați, nu vă speriați că o fi devenit individul ăsta peste noapte sincer. Nu. El a confirmat doar faptul că PD-ul nu poate permite sub nicio formă ca în fruntea procuraturii să fie vreun european.

Și cum a motivat? Cică „moldovenii au votat partide cu moldoveni, dar nu străini” și că, respectiv, țara ar trebui „să fie condusă de moldoveni”.

A avut cineva curajul să-l întrebe de exemplul Ucrainei, acolo unde economia, finanțele și justiția sunt conduse direct de americani și europeni, și de ce acesta nu ar fi urmat și de către Moldova.

Și știți cum a răspuns acest individ? Cică nu e relevant cazul Ucrainei. Ce, dacă ucrainenii fac așa, noi trebuie să-i copiem?

Păi cum, frate, să accepte vreodată șeful său Plahotniuc vreo Monica Macovei sau Codruța Kovesi aici? Cum să accepte, când astea l-ar băga la dubă în câteva luni, iar miliardele pe care le-a furat, ar fi întoarse statului, așa cum s-a întâmplat la București cu sute de corupți?

Sigur că nu va accepta. De asta va încropi o alianță cu comuniștii. De asta Gurin va rămâne în fruntea Procuraturii, sau poate va fi înlocuit cu vreun Ivan Diacov. De asta în 2016, Plahotniuc va fi votat președinte. De asta Moldova se va afunda tot mai mult, așa cum se tot afundă în ultimii 15 ani.

Și posibil că, pe undeva, Lupu are și dreptate. „Moldovenii au votat moldoveni” L-au votat pe el, pe Plahotniuc, pe Dodon, pe Filat, pe Voronin. Să fie, deci, conduși de moldoveni, pentru că-și merită soarta. Să fie furați, umiliți și batjocoriți în continuare.

Sau poate că unii nu o merită. Dar pentru a demonstra asta trebuie să se trezească, să înceapă să gândească și să lupte.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...