Declarație dură a premierului olandez: „Putin are o ultimă șansă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficialii europeni și-au arătat sâmbătă nemulțumirea față de acțiunile Federației Ruse întreprinse pentru a facilita accesul echipelor de experți în zona din estul Ucrainei, unde aeronava Malaysia Airlines a fost doborâtă.

Premierul olandez Mark Rutte s-a arătat cel mai vehement la adresa președintelui rus, criticând acțiunile acestuia din ultimele 48 de ore.

„Are o ultimă șansă pentru a demonstra că dorește să ajute”, a declarat, citat de Reuters, Mark Rutte, premierul țării care a avut cel mai mult de suferit de pe urma doborârii aeronavei, 193 de olandezi murind în tragedia de la Torez.

Și David Cameron, premierul Marii Britanii, țară care a pierdut 10 oameni în urma prăbușirii aeronavei s-a alăturat declarațiilor omologului său olandez. Cameron și-a schimbat opinia privind impunerea de noi sancțiuni Rusiei, care vor fi necesare în cazul în care se va dovedi vina separatiștilor în doborârea aeronavei. Cu o zi înainte, premierul britanic ceruse cumpătare în cazul impunerii unor noi sancțiuni Federației Ruse.

Frank-Walter Steinmeier, premierul Germaniei, a declarat că „Moscova ar putea avea acum o ultimă șansă în a demonstra că-și dorește cu adevărat găsirea unei soluții”, după ce 4 cetățeni germani se aflau la bordul avionului doborât.

„Este timpul ca toată lumea să se oprească și să se gândească bine asupra consecințelor care ar putea urma dacă nu punem capăt situației (din estul Ucrainei n.r.), a mai spus Steinmeier.

De cealaltă parte, Ministerul rus de Externe a emis sâmbătă un comunicat prin care cere autorităților de la Kiev și rebelilor să permită accesul experților internaționali la locul unde s-a prăbușit avionul Boeing 777.

„Partea rusă face apel la ambele părți implicate în conflictul ucrainean să facă tot posibilul pentru a permite accesul experților internaționali în zona unde s-a prăbușit avionul, astfel încât aceștia să poată lua toate măsurile necesare efectuării investigației”, se menționează în text.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...