Cum lacheii oligarhului îşi dau de gol stăpânul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultima perioadă de timp se creează impresia că toţi propagandiştii păpuşarului îşi compromit și mai mult propriul stapîn.

Acum lacheii oligarhului prostesc lumea cu o nouă aberație: chipurile, Platon are legături cu grupul criminal organizat “solnţevskaia”, tot el a furat miliardul, a spălat alte 20 mlrd., sponsorizează PSRM/PN, ajaută şi sponsorizează “separatiştii” din Donbass. În opinia lor, „separatiştii” din Donbass mai sunt ajutaţi şi de PSRM, care şi-a delegat reprezentantul în calitate de observator la alegerile din Crimeea. Miliardul, chipurile, a fost furat de Platon cu contribuţia lui Filat, care i-a asigurat protecţie politică. Tot aici e implicat şi A. Năstase. Chipurile, acesta a chemat populația la miting împotriva guvernării în august, imediat după arestarea lui Platon!

Şi acum să le punem pe toate în ordine.

Nu ştim dacă este sau nu este Platon legat de gruparea criminala Solnţevskaia, dar ştim exact că păpuşarul era monitorizat de Interpol, fiind bănuit de legături cu gruparea menționată.

Cel mai probabil, Platon este şi participant la schema cu miliardul. Totuşi Gofman, Sagaidac şi alţii susţin că principalul beneficiar este, totuşi, păpuşarul. Firma americană Frontier Solutions a declarat că în SUA este pornită o anchetă pe marginea furtului miliardului, iar Ariel Cohen a confirmat acest lucru, declarînd că acolo figurează şi numele lui V. Plahotniuc. Deocamdată, Platon are statut de martor. Un detaliu: Platon a procurat acţiuni ale „Băncii de Economii” de la păpuşar, care, în perioada 2010-2011, le-a luat pe acestea de la Ţopi. Acest lucru l-a recunoscut însuşi Platon.

Platon a spălat 20 mlrd… Cel mai probabil, da. Or, toate tranzacţiile se produceau prin intermediul „Moldinconbank”. Dar nu a făcut-o de unul singur. Vă amintim că ministrul Justiţiei, A. Tănase, care face parte din anturajul păpuşarului, în vara lui 2010 a promovat adoptarea a trei proiecte de lege (cu privire la taxa de stat, codul de executare, codul de procedură civilă), datorită cărora a fost posibilă lansarea operaţiei de spălare a banilor. Şi aceasta a început deja la 22 octombrie, 2010.

Sponsorizează Platon PSRM sau PN? Păi, el a fost deputat din partea AMN, a făcut parte din alianţa de guvernămînt — la fel ca şi păpuşarul a fost prieten cu Iaralov, este partener de afaceri al păpuşarului la „Victoriabank”, ASITO ş.a. Şi nicăieri nu recunoaşte că ar sponsoriza opoziţia. Şi oamenii săi nu figurează în listele acestor partide. Şi declaraţii incendiare în susţinerea lui Platon din partea acestor partide nu au fost. Şi întîlniri sau discuţii între liderii acestor partide cu Platon nu au fost înregistrate.

Îi susține Platon pe „separatiştii” din Donbass? Dumnezeu să-l ştie. Poate, îi susține.  Dar ce are a face cu toate acestea PSRM? Oare PSRM a fost cel care a legalizat firma „Energocapital” în anul 2014, care este un intermediary între RM şi Cuciurgan, sau a făcut-o A. Candu, finul oligarhului? Or, diferenţa de $150 mln. pentru achitarea energiei electrice pleacă frumușel în offshor-uri, în buzunarele oligarhilor transnistreni şi cei moldoveneşti. Astfel, apare întrebarea: cine-i ajută pe “separatişti”?

Şi ultimul moment. Propagandiştii oligarhului declară că Platon a furat miliardul cu contribuţia lui Filat. Totuşi, Filat, la acel moment, nu mai deţinea nicio  funcţie politică. Prim-ministru pe atunci era Leancă, preşedinte al Parlamentului -Corman, președinte al ţării- Timofti. Nu avea el nici influenţă asupra Procuraturii Generale, Banca Naţională, SIS, CNA ş.a., care puteau, dar nu au împiedicat “furtul secolului”. Unde mai pui că Filat stă la închisoare nu pentru frauda cu miliardul, ci pentru acuzații de corupţie.

În acest context un lucru rămîne neclar: de ce Filat îl ajuta pe Platon atunci cînd partenerul de afaceri al cetăţeanului în cauză este însuşi păpuşarul?

De ce  păpuşarul care se pretinde a fi corect şi onest are afaceri comune cu “raider”-ul Platon (ASITO, “Moldasig”, “Victoriabank” etc.)?

Totuşi, poate oligarhul pur şi simplu încearcă să-i preia lui Platon acţiunile în “Moldinconbank”, de aceea a pornit toată vînzoleala asta cu Donbass, opoziţie şi aşa mai departe?

Bogdan Țîrdea


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...