În 18 ani, Moldova a pierdut la CEDO peste 300 de dosare și a achitat despăgubiri de 16.000.000 de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cei 18 ani de când Republica Moldova este parte a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale (CEDO) a pierdut aproape 16.000.000 de euro, în peste 300 de dosare penale.

Marin Gurin, agent guvernamental, Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la CEDO, spune că în 18 ani de când este parte a CEDO Republica Moldova a pierdut peste 300 de dosare penale, iar despăgubirile achitate de autorități se ridică la 16.000.000 de euro,

„Până în prezent țara noastră are peste 300 de dosare pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Despăgubirile achitate, timp de acești 18 ani de când Republica Moldova este parte a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale (CEDO), sunt de vreo 16 000 000 euro”, a declarat Gurin în cadrul unui MediaRing organizat de portalul media-azi.md.

Cele mai multe dosare au fost pierdute în baza articolelor 6 și 10 din Convenție, respectiv, cu privire la dreptul la un proces echitabil și privind libertatea de exprimare.

„Anumite aspecte au fost sau continuă să fie invocate mai des decât altele. Este vorba de neexecutarea hotărârilor și violarea principiului securității juridice. Cred că expresia neexecutarea hotărârilor naționale este clară pentru toți și mulți cunosc că din 2011 Republica Moldova s-a dotat cu o cale de recurs internă contra la așa tip de violări. CtEDO a considerat această cale de recurs națională a priori efectivă și, în opinia mea, nu există motive suficiente ca ea să își schimbe percepția. Principiul securității raporturilor juridice presupune că dacă o instanță națională a adoptat o decizie, care ulterior a devenit irevocabilă, nimeni nu mai poate să anuleze această decizie a sa, cu anumite excepții. Cu părere de rău, acest tip de violări nu diminuează, eforturile autorităților fiind insuficiente în acest domeniu”, a mai spus reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la CEDO.

Vorbind despre dosarele ce țin de mass-media, examinate de CEDO, Gurin a spus că în prezent avem 17 hotărâri ale CtEDO contra Republicii Moldova.

„Până în prezent avem 17 hotărâri ale CtEDO contra Republicii Moldova ce vizează violarea dreptului la libertatea de exprimare. Plus la aceste hotărâri, mai este și o reglementare amiabilă, în cazul Societatea Română de Televiziune. Una din hotărâri a fost adoptată de Marea Cameră a CtEDO, în cazul Guja (este unul dintre primele cazuri în care CtEDO se pronunță asupra la „whistleblowing”– denunțul unor acțiuni ilicite ale unei companii private sau publice de către un angajat”, a mai spus Gurin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...