Votat în Parlament: Chișinăul nu va avea primării și consilii de sector

by Genko Genko

Chișinăul nu va avea primării de sector sau consilii sectoriale cel puțin până în anul 2019, după ce Parlamentul a aprobat vineri un proiect de lege în acest sens.

Proiectul vizează modificarea Legii privind administraţia publică locală care prevede amânarea cu patru ani a instituirii „consiliilor de sector” şi a „primăriilor sectoarelor” în municipiul Chişinău la alegerile locale generale din acest an.

„Instituirea noilor subdiviziuni teritoriale în municipiul Chişinău din data alegerilor locale generale din anul 2015 va genera dificultăţi la nivel de funcţionare a autorităţilor create. Cadrul legislativ în vigoare nu prevede competenţe pentru aceste structuri şi nici raporturi între autorităţile municipale existente cu cele nou create. Astfel, înfiinţarea unei structuri noi cu competenţe vaste necesită o reglementare mai detaliată decât simpla trimitere la normele existente”, se arată în proiectul votat.

„În cazul în care consiliile şi primăriile sectoarelor vor fi create se va forma un vid legislativ privind alocarea resurselor financiare către acestea. Principiile şi mecanismul delimitării patrimoniului municipiului de cel al fiecărui sector în parte urmează a fi unul clar, pentru a exclude interpretări alternative”, au motivat autorii.

Amintim că legea respectivă prevedea iniţial ca primăriile şi consiliile de sector să fie alese încă din 2011, dar ulterior prevederile au fost amânate pentru 2015.

Proiectul de lege a fost votat în lectura a doua, de către 56 de deputați din fracțiunile PCRM, PLDM și PD.

Alegeri locale în municipiul Chișinău urmează să aibă loc în această vară.

CITIȚI ȘI...