(VIDEO) Imagini unice cu epavele navelor scufundate în ”Ziua Z” a debarcării aliate în Normandia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un film documentar intitulat „D-DAY-Ils ont inventé le débarquement” (Ziua Z: ei au inventat debarcarea) prezintă în aceste zile câteva dintre spectaculoasele descoperiri făcute de o echipă multidisciplinară de cercetători francezi în Oceanul Atlantic, în apropiere de plajele din Normandia pe care a început, la 6 mai 1944, debarcarea aliaților în Europa, acțiune decisivă pentru soarta celui de-al Doilea Război Mondial.

Invitații de excepție ai acestui film — realizat de Marc Jampolsky și produs de MC4/LCL — sunt veterani de război și membri ai Rezistenței, care s-au scufundat cu submarinul canadian Aquarius pentru a vedea epavele pline de rugină din vremea bătăliei la care au luat parte, scrie ziarul spaniol ABC, în ediția sa de luni.

Cercetările pentru realizarea peliculei au început în 2013 și fost efectuate de un grup de 40 de arheologi, tehnicieni, istorici, veterani și cineaști, care au descoperit peste 400 de epave de nave și tancuri scufundate într-o zonă de peste 500 de kilometri pătrați, un loc fundamental din istoria secolului al XX-lea care acum așteaptă protecția culturală a UNESCO.

Explorarea cu tehnologia erei spațiale, la care s-a adăugat o intensă muncă de cercetare în arhive, are ca prim rezultat o bază de date impresionantă. Toată această informație a servit companiei Dassault Systems la crearea unui model 3D al Debarcării, care se poate vedea în documentar.

În 1994, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la Ziua Z, departamentul francez Drassm a cerut să se protejeze zona împotriva celor care recuperau epavele din timpul războiului pentru a le vinde ca fier vechi. Între 2000 și 2002, o echipă de specialiști americani a reușit localizarea resturilor navelor USS Meredith, USS Rich, USS Tide și altora. În 2004, pe plaja Juno, unde luptaseră trupele canadiene, a fost filmat un documentar de cineaști canadieni.

Debarcarea din Normandia reprezintă sosirea forțelor armate marine ale aliaților (în special americane) pe coasta franceză a Atlanticului, în regiunea Normandia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Franța era ocupată de Germania nazistă. Debarcarea s-a produs la 6 iunie 1944, iar acest moment este considerat drept decisiv în cel de-al Doilea Război Mondial, consemnând practic înfrângerea Germaniei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...