Usatîi, despre scandalul sms-urilor cu implicarea lui Botnari: Oamenii lui Plahotniuc încearcă să-i închidă gura lui Proca

by Genko Genko

Liderul „Partidului Nostru”, primarul da la Bălți Renato Usatîi acuză oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc că ar încerca să-i închidă gura lui Vitalie Proca, se află într-o închisoare din România, fiind acuzat de tentativa de omor împotriva lui Gherman Gorbunțov.

Astfel, Usatîi la îndemnat pe procurorul general Eduard Harunjen să se autosesizeze pe marginea declaraţiilor rudelor killer-ului.

Usatîi a comentat declaraţiile  rudelor lui Proca, care au relatat jurnaliștilor că apropiatul lui Plahotniuc Constantin Botnari i-a sfătuit să-l influețeze pe Proca. 

„Este vorba despre faptul, cum [oamenii lui Plahotniuc – Red.] încercă să-l influențeze pe Proca, ca el să declare ca nu-l cunoaște pe Plahotniuc și nu-i cunoaște pe oamenii lui. Atunci fratele lui va fi eliberat ca și alții, care acum se află în izolare totală și care prin diferite metode sunt impuși sa depună mărturii împotriva mea”, a declarat Usatîi.

Totodată, primarul de la Bălți s-a adresat către procurorul general Eduard Harunjen și la îndemnat să se autosesizeze pe marginea acestui caz: „Constantin Botnari, un apropiat a lui Plahotniuc, discută ceva cu rudele lui Proca. Stimați procurori, v-ați autosesizat? Poftim, Costea Botnari discută cu rudele lui Proca despre faptul că el ar trebui să declare ca nu-l cunoaște pe Plahotniuc. Tot ei îi influenţează pe oamenii din anturajul lui Proca, ca el să închidă gura”.

Usatîi reconfirmat că nu poate să vorbescă despre activitatea criminală a lui Plahotniuc în țarile UE: „Am spus de mai multe ori că colaborez cu organele de forța din România în acest caz și, cum ați obesrvat, eu tac demult, deoarece nu pot divulga unele aspecte. Însă faptul că Plahotniuc și anturajul lui a și creat sindicatul de killeri, este bine cunoscut”.

„Lăsați-i să viziteze mai des țările din Uniunea Europeană”, s-a adresat Usatîi către Plahotniuc.

„Plahotniuc face totul pentru a mă face pe mine vinovat. Plahotniuc este un criminal, el la ”comandat” pe Gorbunțov, iar acum prin minciuni încercă să-l aducă în Molodova. Poate din a doua încercare îl va împușca”, a declarat Usatîi.

„Ei o fac într-un mod insolent. Soacra lui Proca vorbește despre un Radu, care a fost la Proca în România de câteva ori. Îi voi ajuta pe jurnaliștii, care se ocupă cu investigații: Radu Cijicenco într-adevăr a fost în România, la comanda lui Plahotniuc”.

Usatîi a mai declarat că încercările lui Plahotniuc sunt sortite eșecului și curând „ilegalitîțile regimului se vor sfârşi”.

”Ei vor răspunde pentru crimele comise. Ei demonstrativ înceracă să mă bagă în această istorie. Ei pot să aducă încă vreo trei de genul lui Leonid Volneanschi. Poate vor găsi vreo patru condamnați pe viață, care vor depune mărturii împotriva mea. Însă nimic nu le va reuși”, a declarat Usatîi.

Totodată, el s-a arătat indignat pentru inactivitatea organelor de forță din Moldova.

„Îmi este interesant cum va reacționa Harunjen, cum va reacționa România, în cazul lui Valeriu Malarciuc, care potrivit lui Plahotniuc, a luat banii de la mine, pentru a-l mitui pe Proca și alte aberații pe care le-aţi putut privi la ”Publika” – omul este ținut în izolator. El este cetățeanul României, el este martor în dosarul lui Proca. El s-a adresat către conducerea României, procurorul general, ministrul afacerilor interne, președinte, pentru a-i spune ca face Plahotniuc și procurorii lui. Procurorii voștri îl impun pe Malarciuc să depună mărturii doar pentru faptul cu nu vă plac declarațiile lui, privind faptul Plahotniuc este comanditarul tentativei de omor împotriva lui Plahotniuc”

El a menționat că din cauza ilegalităților comise de regimul de la guvernare, activitatea lui în calitate de primar este extrem de dificilă.

„Din cauza lui Plahotniuc și brigada lui, eu nu sunt în Moldova, nu mă pot vedea cu rudele mele, nu pot administra orașul, deoarece Plahotniuc a decis să dea vina pe altul. Din ce cauză eu nă mă pot afla la inaugurarea brdului din Bălți? Din ce cauză eu sunt nevoit să administrez orașul din exterior? Eu încerc să fac ceva din exterior, deorece astăzi se caută vreun pretext pentru a mă concedia. Deoarece grupurile ăstea barbare, care au distrus orașul, doresc să se întoarcă la putere, însă deja cu sprijinul lui Plahotniuc. Însă bălțenii nu-i vor permite”, a conchis Usatîi.

CITIȚI ȘI...