Un judecător, un primar și un ex-director al „Moldsilva”, riscă dosar penal

by Genko Genko

Cinci dosare cu privire la eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății vor fi transmise Procuraturii Generale pentru examinare, anunță Comisia Națională de Integritate (CNI).

Unul din aceste dosare îl vizează pe guvernatorul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, care nu a declarat un teren pentru construcții, nouă conturi bancare și două cote-părți, de 68% și 25%, ale soției din capitalul social al unor întreprinderi.

În situație similară este și judecătorul Judecătoriei Criuleni, Valeriu Ciuntu, care nu a inclus în declarația pentru anul 2013 6 terenuri extravilane, 4 construcții, un autoturism, 3 conturi bancare și 552 acțiuni la o societate comercială.

Ex-directorul general al Agenției „Moldsilva”, Ștefan Chitoroagă, s-a ales cu dosar, după ce a omis din declarație un venit de peste 11 000 lei, 2 terenuri casei de locuit, 2 automobile aflate în comodat, 7 conturi bancare, cota-parte de 25% într-o societate comercială și 512 acțiuni la altă întreprindere.

De asemenea, acesta a declarat în mod eronat 21 de terenuri deținute împreună cu soția, indicându-l ca un teren unic de 8 ha.

Erori în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2013 a comis și un ex-angajat al Inspectoratului Național de Patrulare – Maxim Stavila, care nu a declarat un venit de peste 15 000 lei, un teren agricol, un automobil deținut prin comodat, două conturi bancare și 80 de acțiuni la o societate comercială.

Tot la Procuratură, va ajunge și dosarul primarului din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, Petru Comendant, din motivul că nu a declarat un venit de aproximativ 96 000 lei, o suprafață de 3,66 ha de teren agricol, o casă de locuit, o construcție accesorie, 14 conturi bancare, un credit de 30 000 lei și cota-parte de 25% dintr-un SRL.

Potrivit Codului Penal, falsul în declaraţii se sancţionează cu o amendă de cel mult 12.000 de lei sau cu închisoare de până la un an.

CITIȚI ȘI...