Un an de la atacurile din Paris: Mărturia cutremurătoare a eroului de la Bataclan

by Genko Genko

Duminică se împlineşte un an de la atentatele sângeroase care au zguduit Parisul. De atunci, Europa şi întreaga lumea nu au mai fost la fel. Şi viaţa celor care au supravieţuit în faţa teroriştilor nu va mai fi niciodată cum era înainte de 13 noiembrie 2015.

La un an de la atacurile teroriste de la Bataclan, lucruri neînsemnate precum mirosul unui foc de artificii îi amintesc lui Michael O’Connor de noaptea în care zeci de oameni au fost ucişi în jurul său.

„Am o mulţime de imagini din acea seară în cap – imagini dezgustătoare -, care sunt greu de înlăturat”, a spus O’Connor pentru BBC.

Michael, în vârstă de 31 de ani, este considerat un erou după ce şi-a protejat prietena cu propriul său trup în faţa celor trei bărbaţi înarmaţi din sala de concerte din centrul Parisului. Au supravieţuit amândoi.

Însă, la un an de la atac, spune că este o persoană diferită.

„Câteodată îmi pierd calmul pentru câte un lucru neînsemnat. Eu nu sunt aşa. Sau sunt incredibil de trist şi nu eram înainte o astfel de persoană. (…) Acest lucru nu înseamnă că nu mă bucur de viaţă acum, deoarece sunt incredibil de recunoscător pentru că sunt în viaţă şi intenţionez să apreciez fiecare secundă din ea. Dar, da, sunt o persoană schimbată”, mărturiseşte bărbatul.

O’Connor – care este din Anglia şi locuieşte cu prietena sa, Sara, în Lyon – este optimist că, odată cu trecerea timpului, va redeveni persoana care a fost.

Bărbatul dansa lângă scenă cu prietena lui când atacatorii au intrat în sala Bataclan şi au început să tragă în mulţime. Cei doi vizitau Parisul pentru prima dată când au fost surprinşi de atentat.

Acesta a făcut parte dintr-un atac coordonat desfăşurat pe 13 noiembrie 2015 în mai multe locuri din Paris, în urma căruia 130 de oameni au fost ucişi, dintre care 89 doar la Bataclan, iar câteva sute au fost răniţi.

CITIȚI ȘI...