Îţi schimbă viaţa: Tehnologia la care Stephen Hawking a lucrat în ultimii 3 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Stephen Hawking a lucrat în ultimii trei ani la un proiect cu totul special, alături de Intel și SwiftKey, menit să schimbe viaţa a milioane de oameni.

Profesorul Stephen Hawking a dezvăluit o nouă platformă de comunicare despre care a spus că „va schimba viața”. Vorbind la un eveniment din Londra, profesorul Hawking a spus că „împingem limitele la ceea ce este posibil” și a susținut că fără această nouă platformă, el nu ar putea să vorbească în acest moment.

Citeşte şi: Stephen Hawking vrea să joace un personaj negativ în următorul film din seria „James Bond”

„Medicina nu a putut să mă vindece, așa că mă bazez pe tehnologie pentru a comunica și a trăi. Dezvoltarea acestui sistem are potențialul de a îmbunătăți viețile oamenilor cu dezabilități din întreaga lume și conduce drumul în cea ce privește interacțiunea umană și abilitatea de a depăși limitele comunicării care au stat cândva în drum” a spus Hawking.

Stephen Hawking a fost ajutat de cei de la Intel în mijlocul anilor 90 pentru calculatorul și sintetizatorul de discurs, și a abordat compania în urmă cu câțiva ani pentru a moderniza actualul sistem de comunicare. Lama Nachman, Principle Engineer la Intel, a spus că noul sistem a fost dezvoltat în ultimii 3 ani și este legat de ochelarii profesorului Hawking și de obrazul acestuia. Mișcările din obraz sunt detectate printr-un senzor infraroșu, permițându-i să selecteze o literă din alfabet, care apoi declanșează sugestia unui cuvânt.

„Am putut să mărim viteza unor lucruri pe care le face cu mașinăria sa cu până la 10 ori. Stephen caută ceva familiar, similar cu actuală interfață, însă mai eficient” a spus Nachman.

Una dintre problemele pe care le-a întâmpinat Profesorul Hawking cu precedentul sistem era faptul că rata cuvântului pe minut era în descreștere. Intel a decis să reducă numărul de caractere necesar pentru a completa un cuvânt și au fost abordați de către britanicii de la Swift Key, dezvoltatori de software application, pentru a-i ajuta să finalizeze sistemul după nevoile lui Hawking. Predicția textului dezvoltată de SwiftKey face ca Profesorul Hawking să aibă nevoie să folosească acum de 5 ori mai puține caractere pentru cuvintele pe care le folosesc.

Citeşte şi: Băiatul român de 11 ani, cu IQ mai mare decât Einstein

Noua platformă a fost creată pentru a imita actualul sistem al lui Stephen Hawking, având o interfață a utilizatorului aproape identică, el comunicând prin actualul sintetizator de discurs.

„Vechiul meu sistem este de mai bine de 20 de ani și consideram că este foarte dificil să comunic într-un mod eficient și să fac lucrurile pe care le iubesc în fiecare zi. Acest nou sistem îmi schimbă viața și sper că mă va ajuta în următorii 20 de ani” a spus Stephen Hawking.

Pete Denman, designer pentru experiența utilizatorului la Intel, l-a lăudat pe Profesorul Stephen Hawking pentru că i-a permis companiei acces „fără precedent” în viața sa, permițându-i echipei să privească ore întregi cu el lucrând, petrecând mult timp în călătorii cu el și fiindu-i alături când se relaxa.

SwiftKey a produs un model de limbaj făcut la comandă analizând lecturile, cărțile și documentele nepublicate ale Profesorului Stephen Hawking, care continuă să se adapteze la stilul său de scris cu cât interacționează mai mult cu el. Intel a dezvăluit că plănuiește să facă sistemul open-source și gratis pentru utilizatori

Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofica) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârstă de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre și pentru cartea sa „Scurta istorie a timpului” („A Brief History of Time”), devenită un bestseller internațional.

Citeşte şi: Stephen Hawking spune că „Dumnezeu nu există” şi confirmă că este ateu


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...