(STUDIU) Există probabilitatea unei noi majorități pentru alegerea președintelui; PLDM, exclus din schemă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși liderii celor trei partide politice care au constituit AIE-3, PLDM, PDM și PL, au enunțat ideea creării de alianțe raionale și locale, formarea coaliţiilor raionale s-a manifestat prin excluderea reciprocă a liberal-democraţilor și democraţilor din componenţa mai multor alianţe create la nivel local.

„Chiar dacă reprezentanții partidelor politice au exclus existența unor directive de la centru privind opțiunile de formare a coalițiilor, afirmând că dispun de autonomie deplină în crearea alianțelor, excluderea reciprocă din structura majorităților raionale sugerează o influență dinspre centru asupra organizațiilor teritoriale privind opțiunile de coalizare”, spune expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, în lucrarea „Structura alianțelor în consiliile raionale: între deziderate și fapte”

Chiar dacă partidele politice pro-europene de la guvernare au reușit să obțină rezultate bune la alegerile consilierilor raionali, PDM și PLDM mai degrabă au dus o luptă ascunsă decât au colaborat la obținerea acestor funcții de conducere, se arată în studiu.

„Dacă ar fi să extrapolăm structura coalițiilor locale, formate din reprezentanții PDM, PCRM, PL, PPEM și o parte din consilierii PSRM prin excluderea PLDM, la nivel național, există probabilitatea unei noi alianțe guvernamentale și a unei noi majorități pentru alegerea președintelui statului în viitorul apropiat”, susține autorul.

Liberalii și comuniștii, deși au obținut rezultate mai modeste decât liberal-democrații în privința numărului de consilieri raionali aleși, au avut un rol important în crearea coalițiilor, realizând acțiuni de echilibristică politică deosebită, obținând, în cele din urmă, un număr important de vicepreședinți de raion.

PSRM împreună cu PLDM par a fi principalii perdanți ai majorităților raionale create. Liberal-democrații sunt incluși în această categorie pentru faptul că numărul de președinți de raion care le-a revenit este aproape de două ori mai mic decât în mandatul anterior. De asemenea, PLDM situându-se pe loc I în 13 raioane și locul II în alte 11 raioane după numărul de consilieri raionali, s-a ales cu doar 8 funcții de președinte de raion, arată studiul.

În ceea ce privește PN, autorul studiului spune că este enigma alegerilor conducerii raionale o constituie, deoarece reprezentanții acestui partid nu au votat pentru vreun candidat din partea PD sau PLDM.

În alegerile locale cel mai bine clasat este PLDM, care a obţinut cele mai multe mandate în 13 consilii raionale, situându-se pe locul doi în altele 11 raioane. PD deține întâietate în 11 consilii şi locul doi în altele 15 raioane. PSRM deține întâietate în 4 raioane, PN în 2 şi PCRM- doar într-un singur raion. PPEM s-a clasat pe primul loc în raionul Cimişlia, locul de baştină al liderului acestei formaţiuni, Iurie Leancă. PL, deşi a acumulat 12,62% în consiliile locale la alegerile locale din 14 iunie, nu a reuşit să se plaseze pe primele două locuri în niciun raion.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...