Stanislas Wawrinka a câştigat Australian Open 2014! Rafael Nadal a acuzat dureri fizice, dar a rezistat patru seturi

by Genko Genko

Elveţianul Stanislas Wawrinka, 28 de ani, a cîştigat primul său turneu de Grand Slam din carieră, contra lui Rafael Nadal, scor 6-3, 6-2, 3-6, 6-3. Wawrinka şi Del Potro sînt singurii jucătorii din ultimii 9 ani care s-au impus într-un turneu de Mare Şlem, în faţa celor 4 mari: Federer, Nadal, Djokovici şi Murray.

Spaniolul Rafael Nadal a fost aproape de a cîştiga cel de-al 14-lea turneu de Mare Şlem din carieră, performanţă atinsă de legendarul Pete Sampras, dar Wawrinka i-a refuzat această onoare cu un joc solid şi foarte concentrat. Wawrinka a devenit primul jucător care îl învinge pe Rafael Nadal într-o finală de Mare Şlem, în afara lui Roger Federer şi Novak Djokovici. În acelaşi timp, elveţianul este primul jucător care ia un Grand Slam învingînd numărul 1 şi numărul 2 mondial, de la Sergi Brugera, la Roland Garros 1993.

Rafael Nadal, numărul 1 mondial: „Primul lucru pe care vreau să îl spun este: mulţumesc, Stan, avem o relaţie deosebită, ai meritat să cîştigi azi! Vreau să le mulţumesc şi celorlalţi care au făcut posibilă organizarea acestui turneu. Îmi pare rău că termin aşa turneul. Anul trecut am pierdut acest turneu, din cauza accidentării, dar ne vedem în 12 luni”.

Stanislas Wawrinka, numărul 3 mondial: „Rafa, îmi pare rău, sper ca problema de la spate să se rezolve, eşti un mare campion şi îţi doresc să ajungi înapoi la cel mai mare nivel. Nu uit meciul trecut pierdut cu Djokovici, în 5 seturi, dar anul ăsta am reuşit! Nu ştiu dacă visez, dar văd mîine dimineaţă”.

Moment ciudat la începutul setului 2
La 2-1 pentru Wawrinka în setul 2, atunci cînd Rafael Nadal s-a retras de pe teren pentru a beneficia de ajutorul fizioterapeutului. Stanislas Wawrinka a contestat acest lucru în faţa arbitrului de scaun, motivînd că spaniolul nu a explicat accidentarea pentru care a părăsit terenul, după cum cere regulamentul. Nadal a revenit de la vestiare, în huiduielile tribunelor, şi a arătat ca şi cum ar avea probleme grave la spate.

Nadal a părut că nu se mai poate ţine pe picioare, că are probleme la serviciu şi a cedat setul 2 cu uşurinţă, la 2. Apoi, de nicăieri, spaniolul şi-a revenit şi a reuşit breakul la începutul setului 3, ducînd repede scorul la 3-0! În plus, serviciul lui Nadal a crescut de la 125km/h î n setul secund la 174km/h în setul 3! Însă nimic nu a mai putut fi făcut în setul 4, atunci cînd Stanislas a strîns rîndurile şi şi-a adjudecat trofeul.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu