Stagiu de pregătire a militarilor din Republica Moldova, la Iaşi

by Genko Genko

Militarii moldoveni s-au antrenat alături de cei din România, în cadrul unui amplu exercițiu cu blindate, elicoptere și avioane. Scopul antrenamentului a fost acela de instruire și perfecționare a militarilor moldoveni.

Potrivit superiorului contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Vasile Lungu, Armata Naţională a detaşat la aplicaţiile respective 26 de militari din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” şi Batalionul de Gardă.

Sursa a specificat că ofiţerii şi subofiţerii moldoveni au executat, alături de colegii lor români din Batalionul 151 Infanterie „Războieni”, diferite misiuni tactice cu subunităţi de infanterie în scopul creşterii interoperabilităţii dintre cele două armate.

În ultimii ani bugetul de apărare nu a rezervat nicio finanțare pentru pregătirea de luptă, astfel că aceste exerciții sunt un început în pregătirea soldaţilor moldoveni în cazul unui potențial război.

„Am vrut să verificăm și compatibilitatea acțională și procedurală între cele două detașamente. Acum , la sfârșitul acestui exercițiu, constatăm că obiectivele au fost atinse,” a declarat lt. col. Irinel Apostolescu, directorul exerciţiul PRUT 15.

„A fost pentru noi un experiment bun. Nu am participat niciodată la așa exerciții,” a spus şi lt. col. Vasile Lungu, șeful contigentului militar din Republica Moldova.

Stagiul de pregătire bilateral româno-moldovean va lua sfârșit vineri.

CITIȚI ȘI...