Societatea civilă cere evacuarea trupelor ruse din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile cheamă autorităţile Republicii Moldova să nu recunoască elemente de statalitate ale regiunii transnistrene, nici în formatul „5+2” și nici în afara acestuia, indiferent de promisiunile ademenitoare și cancelariile de la care vin acestea.

În Declaraţia cu privire la Liniile Roşii ale Reglementării Transnistrene, publicată duminică, 21 august, semnatarii solicită autorităților să respingă categoric orice fel de garanții unilaterale, invocate, propuse sau târguite pe parcurs în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, care nu au girul Președinției sau Parlamentului Republicii Moldova și care servesc intereselor unor actori externi drept pretext și instrument de intervenție și capturare a statului.

„Prioritatea politicii de reintegrare în Republica Moldova trebuie să servească protejării drepturilor civile și politice ale cetățenilor săi din stânga Nistrului, dezamorsarea focarelor de conflict și evacuării necondiționate, totale și depline a trupelor militare străine, a munițiilor și tehnicii de luptă, a serviciilor secrete și altor forțe ostile de pe teritoriul său suveran. Obligațiile autorităților Republicii Moldova sunt prescrise de Constituție, legislația aferentă și de convențiile internaționale la care este parte. Orice concesii care ar depăși limitele unei autonomii teritorial-administrative în componența Republicii Moldova trebuie să fie respinse ori suspendate imediat”, se arată în Declarația reprezentanţilor societăţii civile.

De asemenea, aceștia spun că insistă pe principiul demilitarizării regiunii transnistrene, evacuarea militarilor ruși și a echipamentului de luptă fiind o condiție primordială pentru soluționarea politică durabilă, comprehensivă și definitivă a conflictului. „Forțele militare străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul autorităților centrale sunt ilegale, iar prezența lor contravine Constituției și neutralității declarate unilateral de Republica Moldova”, se mai arată în Declarație.

Republica Moldova trebuie să continue procesul democratic al devoluției și descentralizării puterii în stat, concomitent cu întărirea puterii statului, sporirea ordinii publice și sancționării abuzurilor, ilegalităților, corupției și altor delicte penale, spun autorii Declarației.

„Negocierea oricărui statut de autonomie teritorială pentru Transnistria nu poate pune la îndoială suveranitatea, independența, unitatea poporului și politica de integrare europeană ale Republicii Moldova. De asemenea, negocierea viitorului statului trebuie să fie însoțită de consultarea și implicarea largă a societății. Apelăm la autoritățile constituționale să poarte negocieri doar cu acei reprezentanți ai regiunii transnistrene care nu au comis crime, care nu au persecutat cetățeni ai Republicii Moldova și care nu promovează scopuri contrare Constituției Republicii Moldova”, se mai arată în Declarație.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...