Și Moody’s a retrogradat calificativul Rusiei în categoria „junk”

by Genko Genko

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat calificativul acordat datoriilor suverane ale Rusiei în categoria speculativă, nerecomandată investiţiilor, pe fondul crizei din Ucraina, al scăderii cotaţiilor petroliere şi al deprecierii rublei.

Moody’s a retrogradat calificativul Rusiei la Ba1 de la Baa3, cu o treaptă sub categoria recomandată investiţiilor. Perspectivele asociate noului calificativ sunt negative, ceea ce înseamnă că ratingul Rusiei ar putea fi coborât din nou în perioada următoare, transmite MarketWatch.

Agenţia de evaluare financiară notează, într-un comunicat privind decizia de retrogradare a calificativului Rusiei, că puterea financiară a statului se va diminua vizibil ca urmare a presiunilor fiscale şi a scăderii continue a rezervelor valutare, pe fondul ieşirilor de capital şi a accesului limitat la pieţele de capital străine.

De asemenea, creşte riscul ca Rusia să submineze, direct sau indirect, plata datoriilor externe, ca reacţie la răspunsul ţărilor din Vest la conflictul armat din Ucraina, potrivit Moody’s.

Aceasta este a doua acţiune a Moody’s în privinţa calificativului acordat Rusiei în mai puţin de două luni. La mijlocul lunii ianuarie, agenţia a scăzut ratingul Rusiei la doar un nivel deasupra categoriei „junk”.

Şi Standard&Poor’s a retrogradat calificativul Rusiei în categoria speculativă luna trecută, pentru prima oară în ultimii peste 10 ani, citând diminuarea flexibilităţii politicii monetare a ţării şi înrăutăţirea perspectivelor de creştere economică.

Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, se află pe punctul de intra în recesiune economică, după ce preţul petrolului a scăzut la cel mai jos nivel din 2009 până în prezent.

În plus, economia rusă a fost afectată de sancţiunile impuse Moscovei de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, din cauza conflictului din Ucraina, măsuri care au limitat accesul companiilor din Rusia la finanţare pe pieţele financiare internaţionale şi au scăzut interesul investitorilor pentru piaţa rusă.

CITIȚI ȘI...