Șeful Poliţiei Federale din Belgia, în vizită de lucru la Chișinău

by Genko Genko

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a avut marți, 11 martie 2014, o întrevedere cu o delegaţie a Poliţiei Federale a Belgiei, condusă de către Comisarul General, şef al Poliţiei, Catherine de Bolle.

Vizita de lucru a oficialilor europeni are loc în contextul marcării a 22 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale moldo-belgiene.

În cadrul întrevederii, a fost apreciat nivelul înalt de cooperare a autorităţilor moldoveneşti cu partenerii belgieni în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, ceea ce a contribuit semnificativ la avansarea dialogului RM-UE în domeniul liberalizării vizelor.

Totodată, oficialii belgieni şi-au exprimat interesul de a consolida colaborarea cu Republica Moldova, în mod special de a susţine reforma Poliţiei şi asigurarea gestionării frontierei în conformitate cu cele mai bune practici UE.

De asemenea, Catherine de Bolle a avut o întrevedere și cu Şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin PURICE.

Agenda întrevederii a cuprins aspecte ce țin de reformarea Poliției de Frontieră în contextul aspirațiilor europene ale Republici Moldova. În acest sens, delegația belgiană a fost familiarizată cu evoluțiile activității instituționale, un accent deosebit fiind pus pe competențele atribuite Departamentului Poliției de Frontieră ca urmare a reorganizării (activitatea specială de investigații, expertiza judiciară a documentelor de călătorie). Totodată, a fost prezentat sistemul de analiză a riscurilor, precum și activitatea Centrului Național de Coordonare, creat în scopul implementării principiilor Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor (EUROSUR).

politiabelgiana

CITIȚI ȘI...