Scandalul Volkswagen a afectat grav imaginea Germaniei; Cele mai de preț virtuți au fost călcate în picioare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Imaginea Germaniei a suferit o gravă lovitură. Scandalul Volkswagen pune sub semnul întrebării esența statului german.

În ultima perioadă, țara se afirmase ca actor principal în Europa, a dat lecții Greciei și altor nații despre virtuțile austerității și a dojenit țările care nu doresc să accepte mai mulți refugiați. Dreptul său de a fi lider, pe principiile auto-sacrificiului și respectului față de reguli, era general recunoscut, scrie, într-o amplă analiză, New York Times.

Din acest motiv, scandalul Volkswagen este mai mult decât o poveste despre neregulile corporatiste. înșelătoria sistematică practicată de una din cele mai cunoscute companii germane a dat o lovitură dură concepției de sine a țării ca nație disciplinată și a aruncat o pată asupra pretenției de a conduce Europa.

Chiar dacă demisia directorului executiv VW, Martin Winterkorn, era previzibilă, efectele asupra Germaniei însăși vor continua să reverbereze încă o perioadă de timp.

Scandalul înșelării clienților cu privire la adevăratul nivel al poluării produse de mașinile sale vine într-un moment cheie: țara absoarbe un mare număr de imigranți, atrași de reputația sa de tărâm al oportunităților și continuă să își caute echilibrul ca putere globală deseori ambivalentă.

În plus, Germania este într-o poziție jenantă înainte de conferința mondială cu privire la încălzirea globală de la Paris din decembrie, când spera să își proiecteze transformarea într-o putere industrială bazată pe un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.

În imediata urmare a dezvăluirii, liderii germani s-au grăbit să se distanțeze de scandal și să gestioneze consecințele asupra industriei auto, care angajează unu din șapte germani.

„Distrugerea pe care câteva persoane au provocat-o firmei și angajaților săi este uriașă”, a apreciat ministrul Economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, care a avertizat că trebuie să se asigure că „nu se dezlănțuie o întreagă dezbatere cu privire la industria auto din Germania sau economia Germaniei”.

E posibil totuși să fie prea târziu, în condițiile în care Germania este identificată cu industria sa auto și este profund implicată în aceasta.

Până acum nu există dovezi, totuși, că Guvernul ar fi avut idee despre înșelăciunea VW, în ciuda acuzațiilor Opoziției. Problema nu ține numai de slujbe, cotă de piață sau reputația corporatistă sau birocratică. Scandalul a prins Germania într-un moment în care încearcă să își păstreze valorile pe care le-a considerat mereu definitorii, în pofida problemelor tot mai complicate ale Europei și lumii.

Scandalul Volkswagen vine după luni întregi în care Germania a părut să facă tot posibilul pentru a spori respectul față de reguli și ordine prin impunerea austerității și altor măsuri dure în Grecia, drept condiție pentru al treilea acord de salvare a țării din criza financiară. Berlinul a insistat ca partenerii europeni să țină cu strictețe de regulile uniunii monetare, în așa fel încât să nu fie transferată datoria unui stat membru către celelalte 18 din zona euro.

După ce a căpătat o reputație ce variază de la strictețe la agresivitate, criza imigranților sirieni a transformat din nou Germania. Pentru că și-au deschis țara și inima față de criza refugiaților, reușind să facă de rușine alte națiuni europene, au devenit centrul sensibil al Europei, o reputație pe care au primit-o cu plăcere, mai ales având în vedere istoria țării, scrie sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...