Rusia a lansat cu succes un nou satelit de telecomunicații

by Genko Genko

Rusia a lansat cu succes, luni, o rachetă Proton ce a transportat pe orbită un satelit de telecomunicații, de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, transmite AFP.

Aceasta a fost cea de-a doua lansare reușită pentru Agenția spațială rusă după eșecul produs în luna mai, la lansarea unui satelit mexican. Rusia a mai lansat cu succes un satelit britanic, în luna august, tot cu o rachetă portantă din clasa Proton. În luna mai o rachetă Proton-M a explodat la scurt timp după lansare, distrugând un satelit mexican pe care urma să-l transporte pe orbită, potrivit Agerpres.

„Lansarea rachetei a decurs în condiții normale”, conform unui comunicat dat publicității de Roscosmos.

O rachetă de concepție sovietică ce a fost modernizată, Proton-M este considerată „calul de povară” al industriei spațiale ruse. În prezent inginerii aerospațiali ruși lucrează la o nouă generație de rachete care le va înlocui pe cele din clasa Proton.

Moscova a fost nevoită să-și oprească temporar programul de transport spațial la sfârșitul lunii aprilie, după ce o capsulă cargou Progress, care urma să transporte alimente și echipamente științifice pentru Stația Spațială Internațională, s-a prăbușit înapoi spre Pământ, arzând complet în atmosferă. Eșecul acestei misiuni a fost legat de o defecțiune la ultima treaptă a rachetei portante Soiuz.

CITIȚI ȘI...