România îndeamnă forțele proeuropene de la Chișinău să formeze o alianță de guvernare

by Genko Genko

Forţele proeuropene din Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi de solidaritate pentru a forma o alianţă solidă care să susţină un Guvern angajat în continuarea integrării europene, spune MAE român, după ce premierul desemnat, Iurie Leancă, nu a primit, joi, votul de încredere în Parlament.

Ministerul Afacerilor Externe de la București consideră că „toate forţele proeuropene din Republica Moldova trebuie, în acest moment, să dea dovadă de responsabilitate şi solidaritate, pentru constituirea, cu eforturi conjugate, a unei alianţe solide, care să fie în măsură să susţină un Guvern angajat în direcţia continuării procesului de integrare europeană.

„Aceasta este o responsabilitate impusă de reuşitele de până acum ale Republicii Moldova pe traseul european, ca şi de votul din 30 noiembrie 2014, care s-a materializat într-un mandat majoritar pentru opţiunea europeană”, precizează MAE român într-un comunicat.

Totodată, Ministerul de Externe îşi exprimă convingerea că „înţelepciunea şi maturitatea forţelor politice de la Chişinău vor prevala, în interesul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”.

De altfel și prim-vicepreședintele PLDM, Iurie Leancă, a lansat, imediat după eșecul învestirii cabinetului de miniștri, un apel la discuții „imediate” între cele trei partide proeuropene.

Întrebat dacă ar accepta să fie din nou propus în calitate de candidat la funcția de premier, Leancă a răspuns: „Doar în cazul în care voi fi propus de o alianță proeuropeană, formată din PLDM, PD și PL”.

„Ce s-a întâmplat astăzi, a demonstrat că acest joc netransparent, cu comuniștii, nu e funcțional. Nu există susținere reală din partea comuniștilor” a declarat acesta, condamnând acțiunile duplicitare „ale unor colegi”.

Iurie Leancă a mai ținut să sublinieze că primul lucru pe care îl va face este să propună colegilor din PLDM reluarea negocierilor cu PL și PD.

CITIȚI ȘI...