Proteste în fața sediului MAI. Veteranii războiului de la Nistru cel demisia lui Voicu: „Am scăpat de kuliokul principal, dar în instituțiile statului mai avem multe kulioace”

by D M
Distribuiti mai departe...

Zeci de veterani ai războiului de la Nistru au protestat în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne. Manifestanții s-au declarat revoltați de acțiunile poliției în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și au cerut ministrului Pavel Voicu să-și dea demisia. Ei au scandat „Jos kuliocarii”, „Unire națiune!”, „Noi nu cedăm”, „Jos Voicu”, „Demisia”.

„Am scăpat de kuliokul principal, dar în instituțiile statului mai avem multe kulioace”, a spus unul dintre protestatari.

„Haideți să mergem pas cu pas să ne debarasăm de sistemele astea putrede. Trebuie să avem o țară liberă, cu o conducere liberă, să ne simțim liberi pentru ceea ce am luptat în 1992. Eu n-am luptat în 1992 ca să avem un kuliok, să-și vândă țara la ruși și la alții. Am luptat pentru a avea o țară liberă”, a spus un alt veteran.

Totodată, ei au cerut Procuraturii Generale să ancheteze cazurile de transportare organziată a alegtărilor din stânga Nistrului la secțiile de vot în data de 15 noiembrie.

„Noi am venit aici ca să le spunem ăstora din clădirea asta că dacă n-o să ia atitudine față de toate fărădelegile care au avut loc în procesul electoral, dacă n-o să ia atitudine față de cei care au tolerat și au fost complici la transportarea organizată a alegătorilor la coruperea lor…Sunt o sumedenie de probe. Noi am văzut complicitatea MAI și a anagajților poliției la acest fapt mârșav, care ne determină viața noastră de mai departe. Noi cerem de la Procuratura Generală să examineze toate aceste lucruri. Dacă nu, vom veni aici și îi vom da afară din această clădire”, a spus unul dintre veteranii protestatari. 

În fața protestatarilor a ieșit procurorul pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale, Ruslan Toma, unul dintre cei 21 de acuzatori de stat desemnați de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, să verifice activitatea Procuraturii Anticorupție pentru ultimii patru ani și despre care presa a scris că ar avea probleme de integritate. El este  finul de cununie al fostului procuror general adjunct, Igor Popa și a ajuns în vizorul presei în perioada guvernării comuniste, după ce a obținut condamnarea ex-ministrului apărării, Valeriu Pasat, care a fost însă ulterior achitat.

Alături de acesta, trei veterani au mers în sediul MAI pentru a înregistra materialele acumulate care ar dovedi fărădelegile comise de polițiști în raport cu ei și colegii lor în ziua alegerilor, dar și la unele acțiuni de protest.

„Avem întrebări referitor la documentarea ilegală, disproporțională, folosirea mijloacelor speciale, folosirea forței fizice, disproporționale. Avem pornite dosare penale. Avem un coleg care pe 31 mai a fost atât de maltratat încât are deja două intervenții chirurgicale și urmează a treia. Au fost leziuni corporale grave. Colegul care ne fimează, Dorel Roșca, i-au fost rupte coastele. Avem colegi care au fost gazați, electrocutați pe 31 mai, pe 16 iulie, pe 1 noiembrie, pe 15 noiembrie, la Varnița. Poliția nu face nimic. În dosarul colegului meu, de la 31 mai, 5 procurori s-au schimbat pe dosar”, s-a plâns procurorului Ruslan Toma unul dintre veterani, care a vrut să depună o plângere.

Toma le-a cerut însă protestatarilor să depună câte o sesizare pe fiecare caz în parte. 

„Poate să facem noi și urmărirea penală, să vă facem rechizitoiu, să vi-l punem pe masă și dvs să binevoiți să-l semnați sau să nu-l semnați. De fapt, e foarte simplu, procurorii care au în gestiune dosarele trebuie să ridice materialele și să le pună pe rol. E ceea ce ne dorim noi”, a spus în replică un veteran prezent la dicuția cu procurorul. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.