Proteste de amploare în Japonia; Cetățenii vor ca țara să rămână pacifistă

by Genko Genko

Japonezii au ieșit în stradă miercuri, ca în fiecare zi din această săptămână, în cursul căreia urmează să fie adoptate texte de lege care autorizează trimiterea de soldați la luptă în străinătate, pentru prima dată în ultimii 70 de ani, relatează joi AFP.

Mulțimea formată din circa 13.000 de persoane potrivit poliției, 35.000 conform organizatorilor, s-a strâns în fața parlamentului din Tokyo, în condițiile unei ploi mărunte, pentru a cere abandonarea proiectului.

Votul în comisia parlamentară însărcinată cu dezbaterea acestor legi a fost însă amânat de mai multe ori, miercuri seara târziu, după ce deputații opoziției au blocat ușile parlamentului, determinând guvernul să amâne votul în principiu pentru joi dimineața.

Joi dimineața, sute de persoane se strânseseră devreme în fața unui hotel din Yokohama, la sud de Tokyo, unde unii parlamentari procedau la audieri în cazul textelor de lege.

Proiectul de lege vizează extinderea rolului armatei japoneze, limitat la război pentru autoapărare și la operațiuni de sprijin.

Cu toate că actuala Constituție, care îi împiedică pe soldații japonezi să ia parte la lupte în afara celor de autoapărare, a fost impusă de către ocupantul american, numeroși japonezi sunt în favoarea ei și estimează că orice schimbare în Legea fundamentală ar pune în cauză caracterul pacifist al țării lor și ar putea s-o aducă alături de americani în conflicte la capătul lumii. Dar, premierul Shinzo Abe este de părere că acest demers este necesar pentru a face față amenințărilor crescânde din partea Chinei și a Coreii de Nord.

CITIȚI ȘI...