Producţia de petrol a Rusiei va scădea în următorii doi ani cu 8%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Producţia de ţiţei a Rusiei va scădea în următorii doi ani cu 800.000 barili pe zi (bpd) sau aproximativ 8%, deoarece companiile reduc forajele în Siberia din cauza sancţiunilor şi a preţului scăzut al petrolului, a declarat marţi vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun.

Şi operaţiunile de rafinare în Rusia ar urma să scadă cu 8% în următorii ani din cauza recentelor schimbări în sistemul de taxare, a explicat Leonid Fedun. Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei. Sancţiunile impuse Rusiei de statele Occidentale din cauza rolului Moscovei în criza din Ucraina vizează în special sectorul energetic rusesc, prin restrângerea exportului de tehnologie şi interzicerea accesului la finanţare pentru companiile ruseşti.

Anul trecut, producţia de ţiţei a Rusiei a ajuns la o medie de 10,58 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel de la destrămarea URSS. Sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor reprezintă însă un risc pentru dezvoltarea principalei surse de venit a Rusiei.

Producţia din Rusia, unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume alături de Arabia Saudită şi SUA, a înregistrat ritmuri solide de creştere din 2009. Totuşi, Fedun, al doilea mare acţionar al Lukoil după şeful companiei, Vagit Alekperov, a afirmat că se aşteaptă la o scădere a producţiei de ţiţei.

„Toată lumea va reduce producţia deoarece companiile reduc forajele în Siberia”, a afirmat Fedun said.

Acesta a adăugat că Lukoil va menţine nivelul dividendelor, chiar dacă preţul ţiţeiului va scădea la 40 de dolari pe baril, deoarece compania va beneficia de deprecierea rublei şi de cheltuielile de capital mai scăzute.

În 2014, profitul net al Lukoil a scăzut cu 39%, din cauza preţului scăzut al petrolului şi al deprecierilor de active în unele regiuni în care este activă compania, printre care Coasta de Fildeş, Ghana şi Rusia.

Anul trecut, profitul net s-a situat la 4,75 miliarde de dolari, de la 7,83 miliarde de dolari în 2013.

Producţia a urcat cu 5,1%, la 2,31 milioane de barili echivalent petrol pe zi, a anunţat Lukoil.

Cheltuielile de capital s-au situat, anul trecut la 15,4 miliarde de dolari în timp ce fluxul de numerar a ajuns la 925 milioane de dolari. Vânzările au urcat anul trecut cu 1,9%, la 144 miliarde de dolari.

Grupul Lukoil este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia şi deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...