Prima ţară care ar putea renunţa la banii lichizi până în 2020; Doar 5% din tranzacţii se mai fac în prezent cu cash

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tot mai multe persoane renunţă la plata cash, din diverse motive, unul din ele fiind incomoditatea acestui tip de plată. Plata cu cardul a devenit atât de populară, încât unele state se gândesc să renunţe în următorii ani definitiv la plata cu bani lichizi.

Banii cash mai sunt folosiţi în doar 5% din tranzacţiile care au loc în Norvegia, în consecinţă una dintre organizaţiile instituţiilor financiare din ţară susţine că statul nordic ar trebui să nu mai folosească deloc banii lichizi, până în 2020, scrie Russia Today.

Finans Norge – organizaţie care reprezintă 200 de instituţii şi grupuri financiare din ţară, susţine eliminarea definitivă a tranzacţiilor cu bani cash în Norvegia, ceea ce ar preveni infracţiunile, jafurile şi spălarea de bani.

Citeşte şi: FMI: Redresarea zonei euro nu este suficient de puternică

„Bani lichizi sunt atât de puţin prezenţi în plăţile care se fac în societatea noastră, încât am putea trăi foarte bine şi fără ei”, se arată într-o declaraţie publicată pe site-ul Finans Norge.

Confederaţia mai arată că de la începutul anului numărul tranzacţiilor cu cardul a crescut cu 8,6%, iar norvegienii au scos considerabil mai puţini bani de la ATM-uri şi au folosit mai puţini bani lichizi pentru plăţi în magazine.

Finans Norge mai precizează că banii cash mai sunt folosiţi în doar 5% din tranzacţiile financiare din ţară, doar Suedia şi Marea Britanie înregistrând valori mai mici în Europa.

De cealaltă parte, criticii măsurii susţin că eliminarea totală a banilor lichizi din tranzacţiile financiare ar putea prejudicia viaţa privată a oamenilor.

„Trebuie să existe posibilitatea de a plăti pentru bunurile şi serviciile pe care le achiziţionezi fără să fii înregistrat. De asemenea, trebuie să fii naiv să crezi că infracţiunile dispar odată cu banii cash. Vedem că infracţiunile s-au îndreptat deja către mediul virtual şi sistemele de plăţi cu cardul”, spune Guri Melby, membru al partidului liberal din Norvegia.

Citeşte şi: (VIDEO) Primele consecințe la nivel mondial după prăbușirea MH17: Indicii bursieri din SUA au înregistrat un recul

Autoritatea pentru protecţia datelor personale din Norvegia – Datatilsynet, a declarat, de asemenea, că este important ca oamenii să poată face cumpărături fără a lăsa „urme electronice”. „Principala îngrijorare este că nu vei mai putea plăti pentru nimic fără a putea fi urmărit”, a spus Bjørn Erik Thon, din partea Datatilsynet.

Situaţia este asemănătoare cu cea din Suedia, prima ţară din Europa care a introdus în circulaţie bancnotele, în 1661. Acum aproape că nu le mai foloseşte. O societate fără bani în formă fizică începe să prindă contur din ce în ce mai mult, într-o ţară cu un nivel ridicat de tehnologizare, în care cei care preferă monedele sau bancnotele sunt din ce în ce mai puţini.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...