Piaţa petrolieră trece de la temerile legate de epuizarea zăcămintelor la cele privind cererea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Punctul maxim pe care l-ar atinge cererea de petrol, după care aceasta ar începe să scadă, este un scenariu pe care producători globali precum Royal Dutch Shell şi compania deţinută de stat Saudi Aramco încep să îl anticipeze, după ce decenii întregi marea temere a fost epuizarea zăcămintelor.

Şi MOL Group transmitea investitorilor, în noiembrie, un avertisment legat de scăderea cererii pentru combustibili pe pieţele sale cheie, precum domeniul transporturilor, potrivit Wall Street Journal.

Simon Henry, directorul financiar de la Royal Dutch Shell, a prezis, recent, că punctul maxim al cererii de produse petroliere va fi atins în următorii 5 – 15 ani.

Directorii executivi ai ConocoPhillips şi ai gigantului francez Total au declarat că nu pot vedea producţia de petrol trecând de 100 de milioane de barili pe zi, potrivit Bloomberg.

În Statele Unite, producţia de petrol brut a crescut de la cinci milioane de barili pe zi în 2008 la 9,4 milioane de barili pe zi în 2015. Producţia de petrol curentă este de 97,2 milioane de barili pe zi, de la 85,6 milioane de barili pe zi în 2007 şi ar putea creşte odată cu cererea.

Pe de altă parte, Agenţia Internaţională de Energie (AIE) nu a prevăzut un punct maxim al creşterii cererii de petrol până în 2040, scrie Bloomberg.

Anumite categorii de vehiculele de pasageri, printre care autobuzele şi scuterele sunt aşteptate să aibă nevoie de mai mult combustibil în 2040, chiar dacă cererea de petrol pentru maşinile destinate pasagerilor este în declin cu 600.000 de barili pe zi, potrivit AIE. Cea mai mare cerere prevăzută de AIE vine din industria petrochimiei, a aviaţiei, a tractoarelor, a trenurilor şi a navelor.

Agenţia Internaţională de Energie are politici care acoperă orice tip de scenariu, de la o cerere de petrol de 93,5 milioane de barili pe zi în 2015 la 117 milioane de barili pe zi în 2040, faţă de 103,5 milioane de barili pe zi pe care le prevăd noile politici, fără să anticipeze, însă, o cerere maximă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...