(OPINIE) De ce Ponta s-a întâlnit cu Plahotniuc, oligarhul care ține captivă Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Relațiile dintre politicienii din România și Republica Moldova nu trebuie să acopere corupția

Domnului Victor Ponta, prim-ministru al României

Scrisoare deschisă

Stimate domnule prim-ministru,
În ziua de 27 august 2015, dumneavoastră, în calitate de prim-ministru al României, ați vizitat Republica Moldova. Pentru toți basarabenii de bună credință a fost un prilej de mare bucurie prezența unui înalt oficial român la sărbătorirea celei de-a 24-a aniversări a proclamării Independenței celui de-al doilea stat românesc.

Este bine știut că actul proclamării independenției în 1991 a fost unul exclusiv față de fostul imperiu sovietic și nu unul de îngrădire ori de prevenire a procesului firesc de reîntregire a poporului nostru, cum ar dori să ni-l prezinte unele forțe ostile unității poporului român.

Prezența unui oficial român la sărbătoarea independenței Republicii Moldova a venit ca o confirmare că poporul român din dreapta Prutului consideră drept sărbătoare a lor ziua de 27 august, tot așa precum poporul român din stânga Prutului consideră ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională a lor.

Aceste sărbători nu se contrapun, ele sunt într-o perfectă succesiune și armonie și marchează niște etape importante de luptă ale poporului român de o parte și de alta a Prutului pentru libertate, integritate și unitate națională.

În acest sens, am salutat împreună cu toate forțele democratice proromânești și proeuropene participarea la evenimentele de comemorare/cinstire, întâlnirile pe care le-ați avut în acea zi cu toți responsabilii de principalele instituții de stat ale Republicii Moldova.

Un lucru pe care îl regretăm și care constituie motivul acestei scrisori, este întâlnirea dumneavoastră cu o persoană privată, afiliată politic unui partid. Este vorba de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședintele Partidului Democrat. Această întâlnire, căreia la unele televiziuni i s-a dat o mare importanță și răspândire publică a stârnit nu doar nedumeriri, ci și explicabile nemulțumiri ale opiniei publice din Republica Moldova. Unii observatori au ajuns să susțină că de fapt acesta a fost scopul real al vizitei dumneavoastră – întâlnirea cu Vlad Plahotniuc și spălarea imaginii lui – sărbătoarea de 27 august servindu-vă drept acoperire. Nu am dori să credem și nici nu credem acestui curent de opinie, deși tot atât de sincer mărturism că este în drept să existe.

Am dori să vă explicăm și de ce?

Republica Moldova trece printr-o grea încercare. Furtul de miliarde din sistemul bancar cu implicarea, mai mult ori mai puțin deschisă, a structurilor statului, a instituțiilor specializate de reglementare a pieții financiare și a celor de drept. Statul, în persoana responsabililor săi se face vinovat de declanșarea în urma furtului a unui nemilos mecanism de sărăcire a populației. Inflația și scumpirile stârnite de furt au diminuat deja în jumătate pensiile și salariile, au ridicat un nou val de exod peste hotare al tinerilor și a celor apți de muncă. De toate acestea, repetăm, se fac vinovați oameni concreți care formează partidele aflate la guvernare în formatul așa numitei Alianței pentru Integrare Europeană – 3. Nu puteți să nu cunoașteți că unul dintre partidele acestei Alianțe este Partidul Democrat, al cărui stăpân este Vlad Plahotniuc.

În eventualitatea că nu cunoașteți, vă prezentăm câteva detalii la portretul acestui oligarh-plitician: a adunat primul milion din afacerile avute în calitate de director-reprezentatnt al companiei Petrom în Republica Moldova. Și-a dublat averea ajutându-l pe Voronin să construiească regimul lui mafiotic antiromânesc, dar cel mai mult s-a îmbogățit de la 2009 încoace de când a cumpărat Partidul Democrat și participă direct la guvernarea Republicii Moldova. În această perioadă politizarea instituțiilor statului a atins cote ale inimaginabilului: controlul total al procuraturii, al sistemului judecătoresc, al mediului bancar-financiar, monopulurile aranjate politic al importurilor și exporturilor, folosirea ministerelor din responsabilitate, a consiliilor locale de nivelul 1 și 2. Sunt pârghii de racolare politică pe verticală și orizontală a structurilor statului care au condus de fapt la anularea statului de drept.

Vă spunem fără a exagera: oligarhul Plahotniuc a transformat statul Republica Moldova în sinecură, urmărind să și-l facă proprietate. Din banii agonisiți pe această cale a construit un conglonerat de instituții mass-media care dezechilibrează mediul informațional, manipulează opinia publică, cumpără și vinde jurnaliști. Apropo, ați știut că Plahotniuc a fost acela care în 2008, la comanda lui Voronin, a executat expulzarea, prin fraudă și corupere, a postului public românesc TVR 1?

Astăzi în Republica Moldova nu există rău care să nu fie asociat cu numele lui Plahotniuc. Dânsul și cu alți doi lideri ai partidelor de la guvernare au adus Republica la sapă de lemn, au compromis democrația și au deraiat statul de pe drumul european. Cel mai stabil lucru în Republica Moldova este starea de criză, iar cel mai permanent – sărăcia, ambele datorită lăcomiei și nerespectului pentru lege a celor trei oligarhi. Republica Moldova este cunoscută în lume ca cea mai coruptă și mai săracă țară din Europa, – și asta se datorează la fel lăcomiei și lipsei de scrupule a lui Plahotniuc și a clicii sale de politicieni. Plahotniuc este simbolul răului în sine, al oligarhului care pentru bani, avere și putere va pune în contrabalanța obiectivului său meschin nu doar interesul național, ci viețile cetățenilor Republicii Moldova, destinul acestui pământ.

Înțelegem că între partidele din Republica Moldova și România trebuie să existe relații, că politicul de pe ambele maluri ale Prutului trebuie să conlucreze. Dar să conlucreze în sensul schimbului de experiență în ceea ce privește împlinirea obiectivelor naționale, integrarea europeană, realizarea politicilor de îmbunătățire a condițiilor de trai ale oamenilor, a construcției statului de drept – principalele caracteristici ale spațiului democratic european. Dar atunci când PSD din România conlucrează cu PD din Republica Moldova făcând abstracție de faptul că PD servește de acoperire politică unui clan oligarhic cu scopul acapărării statului democratic și transformării lui în sursă de venit, această conlucrare se transformă, vreți ori nu, în complicitate. Cu mult regret trebuie să menționăm că nu doar dumneavoastră faceți abstracție de niște „metehne” ale politicienilor de pe malul stâng a Prutului. În toate aceste cazuri oficialii români au clacat politic și au compromis imaginea României în ochii marelui public basarabean. La fel cum au clacat, ceva mai devreme, alți oficiali români în cazul susținerii exclusive și exahaustive a lui Roșca, dovedit trădător și detractor al cauzei naționale.

Gestul dumneavoastră, domnule prim-ministru Victor Ponta, de a vă întâlni cu oligarhul Vlad Plahotniuc la sediul fundației lui este cu atât mai nelalocul lui cu cât nu ați avut obligația președintelui PSD, din care v-ați autosuspendat și care poziție v-ar fi servit drept justificare..

În consecința acestor manifestări, vă rugăm domnule prim-ministru Victor Ponta, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

Guvernul și autoritățile României susțin clanurile de politicieni corupți din Republica Moldova, unul din vârfurile cărora este Vlad Plahotniuc?

Guvernul și autoritățile României susțin și spijină politicenii care au capturat Republica Moldova și au transformat statul democratic în stat oligarhic?

Este în folosul României să aveți relații cu partide și să vă întâlniți cu politicieni din Republica Moldova care în cazul intrării sub incidența unor structuri abilitate, precum este în România Direcția Naționala Anticorupție (DNA), ar trebui să răspundă la zeci și sute de capete de acuzare de abuz, conflicte de interese, fraudă, corupție, furt, delapidare, de înaltă trădare?

În așteptarea unui răspuns sau reacții din partea dumneavoastră ținem să împărtășim convingerea că poporul Republicii Moldova nu susține asemenea politicieni, condamnă statul oligarhic și va face tot posibilul să se debaraseze de el, tot așa cum a făcut să dispară statul sovietic comunist și statul comunist mafiot al lui Voronin.

Așteptăm ca România să ajute Republica Moldova în această ultimă confruntare a sa cu forțele oligarhice care au devenit principala frână în calea atingerii obiectivelor ei sociale, economice, naționale și geostrategice.

Cu respect, Valeriu Saharneanu, jurnalist.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...