Opinia Comisiei de la Veneția privind reforma CSJ și a Procuraturii din R. Moldova

by D M
Distribuiti mai departe...

Comisia de la Veneția a aprobat în plen, vineri, 11 octombrie, opinia interim asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a Procuraturii.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Olesea Stamate.

„Recomandările formulate ne sunt utile pentru îmbunătățirea proiectului, la care vom lucra în următoarele săptămâni. Am convenit că vom prezenta un proiect final, iar Comisia se va expune la rândul său printr-o opinie finală”, a precizat Stamate într-o postare pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare, citată de Moldpres.

Ministrul Justiției a afirmat că cele mai importante recomandări venite de la Comisia de la Veneția țin în particular de asigurarea unui apel efectiv într-o instanță judiciară și asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară. Totodată, Comisia a mai recomandat ca judecătorii (ca și procurorii) care nu trec evaluarea integrității, să nu fie menținuți în sistem – prin transfer într-o instanță inferioară, ci supuși măsurilor disciplinare, și demisionați, dacă este cazul.

Potrivit ministrului, Comisia s-a expus ferm cu privire la inițiativa de revocare a membrilor CSM, invocând că mandatul acestora trebuie respectat și că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor. O alta mențiune a Comisiei de la Veneția ține de examinarea oportunității evaluării membrilor CSM, la începutul exercițiului de evaluare.

În următoarele câteva săptămâni, proiectul de lege cu privire la reforma CSJ și a Procuraturii urmează a fi ajustat și pregătit pentru ulterioara adoptare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.