O nouă contestație, depusă la CEC. Ilian Cașu reclamă, cu probe, ilegalități comise de Dodon în campania electorală

by D M
Distribuiti mai departe...

Ilegalități comise de Igor Dodon în campania electorală au fost reclamate la CEC de către Ilian Cașu, care a depus o contestație în acest sens. Cașu a declarat într-un live pe Facebook că dpeune contestația în calitate de cetățean al Republicii Moldova și solicită examinarea acesteia în regim de urgență, în ședoință publică. 

„Am atașat la această contestație și probe privind ilegalitățile comise de Igor Dodon. Așteptăm răspuns. A apărut și poliția, mă filmează, mă fotografiază, dar m-am deprins cu chestia asta.  Pavel Voicu i-a dat indicații polițistului de la recepția CEC-ului să mă filmeze”, a spus Ilian Cașu, care a dat de înțeles astfel că CEC-ul nu este nici pe departe o instituție independentă, ci una care execută ordinele regimului Dodon.  

În aceeași ordine de idei, membrul Partidului Nostru a calificat drept o sfidare la adresa democrației electorale atitudinea membrilor CEC de a trata superficial sesizarea depusă de Renato Usatîi, însoțită de mai multe probe care arată că Igor Dodon a comis ilegalități în campania electorală. 

„Toată societatea a vuzut ieri cum s-a comportat CEC-ul, îndeosebi, șeful CEC-ului, Dorin Cimil. Renato Usatîi, câteva zile în urmă, a depus o contestație, a atașat probe foarte clare că Dodon a încălcat legea. Văzând că problee arată clar că Dodon a încălcat legea, ăștia s-au adunat undeva în subsolul acestei clădiri, au disuctat între ei și ne-au comunicat că azi doar ne vor da un răspuns în scris. Ieri, Dorin Cimil a spus în ședință publică că această scrisoare pentru Renato Usatîi este aproape gata, dar mai trebuie redactată oleacă. Nimeni nu știe ce-i cu scrisoarea CEC-ului pentru Renato Usatîi privind ilegalitățile comise de Dodon.

Cașu afirmă că instituția, la fel ca acum șase ani, este subordonată puterii și îi execută orbește ordinele. Altfel, el spune că nu-și explică de ce excluderea din cursa electorală, în 2014, a partidului lui Renato Usatîi, s-a  făcut în doar 7 minute, iar examinarea neregulilor comise de candidatul puterii în alegeri se face în câteva zile, în formă scrisă, fără ca subiectul să fie dezbătutu în ședință publică.

„Ieri am amintit CEC-ului despre o crimă comisă în această instituție în noiembrie 2014, atunci când Renato Usatîi a fost scos din alegeri, atunci membrii CEC-ului s-au întrunit într-o ședință de doar 7 minute. Printre actualii membri CEC sunt 2 demnitari pe nume Vasile Gafton și Andrei Volentir, doi membri CEC care au votat ilegal, au executat un ordin ilegal al șefului de atunci al CEC, Iurie Ciocan. Aceștia sunt și acum și votează în continuare. Ceea ce se întâmplă azi și se va întâmpla mâine în această instituție de stat, pare că că se repetă crima împotriva democrației electorale moldovenești și executorul este nimeni altul decât Dorin Cimil. Știe multă lume ce se pune la cale. Ei nici n-au avut curajul să examineze în ședință publică demersul lui Renato Usatîi, probele foarte clare că Dodon a încălcat legea. Niciunul din cei 9 membri CEC nu a spus că Dodon a încălcat legea. Ceea ce urma să facă membrii CEC era să aplice legea.” 

„Membrii CEC folosesc diferite tertipuri dlea galocici, pentru partenerii de dezvoltare. CEC-ul doar mimează democrația electorală și o fac în subiecte mai puțin importante decât probele prezentate de Renato Usatîi. Spre exemplu, au discuții tăioase când vine vorba dacă trebuie sau nu pus un reșou într-o secție de votare din Budapesta sau ce culoare trebuie să aibă jaluzelele la secția din Valea Perjei, Taraclia. Și se bat între ei și se ceartă. Este doar un teatru de prost gust”, a continuat Ilian Cașu și i-a amintit în încheiere luii Dorin Cimil și tuturor membrilor CEC că „democrație electorală nu este numai despre Dodon, ci și despre alegători și legea îi obligă să le repsecte drepturile.”

Amintim că în 12 noiembrie, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a depus la Comisia Electorală Centrală o sesizare privind anularea înregistrării candidatului Igor Dodon la funcția de președinte al Republicii Moldova. El a prezentat și probe despre care spune că „sunt temei clare că a fost violată legislația” Republicii Moldova. Mai exact, potrivit lui Usatîi, candidatul Dodon și-a finanțat campania cu peste 11 milioane de euro, bani aduși din afara țării, motiv pentru care trebuie exclus din cursa electorală. 

DETALII AICI: Renato Usatîi a depus la CEC o sesizare privind anularea înregistrării candidatului Igor Dodon la funcția de președinte al Republicii Moldova

Alte trei sesizări au fost depuse de  Dorin Chirotacă, Olesea Stamate și reprezentantul Asociației “Forța Veteranilor”, Constantin Covrig. Stamate a cerut sancționarea lui Dodon, iar ceilalți – excluderea lui din alegeri pentru folosirea resurselor statului în campania electorală și nedeclararea cheltuielilor. Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat ieri, vineri, 13 noiembrie, să includă în ordinea de zi examinarea celor patru sesizări. Documentul reprezentantului PAS a fost întors semnatarului, deoarece conținutul lui corespundea cu cel al uni contestații și nu al unei sesizări, au declarat membrii CEC. Rectificarea urma făcută pentru astăzi la ora 12:00, iar subiectul, dezbătut peste două ore. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, CEC a emis un anunț prin care a comunicat că „chestiunea a decăzut de pe ordinea de zi, respectiv ședința anunțată pentru ora 14:00 se contramandează.” 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...