O companie amendată în China cu un miliard de dolari; Care e motivul

by Genko Genko

Una din cele mai mari companii din domeniul tehnologiei la nivel mondial, va plăti aproape 1 miliard de dolari într-o investigaţie a guvernului chinez, anunţâmd că nu vor contesta decizia.

Citeşte şi: China a executat un magnat din sectorul minier

Qualcomm a acceptat să plătească o amendă de 975 de milioane de dolari către China, cea mai mare amendă din istoria țării, la capătul unei investigații de 14 luni a Guvernului pe tema practicilor anti-concurențiale. Ancheta a afectat prezența companiei americane Qualcomm în China, una dintre cele mai mari piețe, pentru că mulți dintre cei care foloseau patentele gigantului s-au bucurat de investigație și au uitat să plătească, sau au plătit mai puțin.

Autoritățile din țara asiatică susțin că taxele pe care Qualcomm le percepe pentru folosirea invențiilor sale sunt prea mari. Compania s-ar fi folosit de poziția dominantă în piață pentru a forța consumatorii să îi accepte condițiile, au declarat autoritățile chineze.

Înțelegerea semnată acum cu guvernul chinez le mai cere celor de la Qualcomm să micșoreze nivelul sumelor obținute ca urmare a patentelor folosite în China, acest lucru probabil ajutând producătorii din această țară precum Xiaomi și Huawei. Vestea le-a risipit îngrijorarea investitorilor Qualcomm. Anunțul a făcut ca prețul acțiunilor să crească cu 1.6 procente.

China își extinde rețeaua 4G, iar asta înseamnă că la mare căutare vor fi smartphone-urile inteligente. Însă oportunitățile de afaceri ale celor de la Qualcomm au fost până acum în ceață, din cauza investigației, iar acest lucru a contribuit și la o colectare dificilă a sumelor plătite de alți producători care foloseau patente Qualcomm.

Citeşte şi: China obligă utilizatorii de Internet să se înregistreze cu numele real

Cazul acesta a fost unul dintre cele problematice din 2008 încoace, de când China a început să pună accentul pe legi antimonopol. În ultimele săptămâni, oficiali ai companiei au stat de vorbă cu cei ai statului chinez.

În urma înțelegerii dintre cele două părți, Qualcomm va oferi producătorilor chinezi licențe pe tehnologiile sale 3G și 4G, separat de alte patente. Cei de la Qualcomm vor calcula suma pe care o au de plătit companiile care utilizează patentele lor considerând doar 65% din prețul unui telefon, în loc de tot prețul.

În alte părți ale lumii, aceste drepturi de proprietate intelectuală se calculează considerând 100% din prețul gadgeturilor. China este, însă, o piață importantă, astfel că e de înțeles de ce compania acceptă să continue să vândă gadgeturi acolo.

Gigantul din domeniul tehnologiei se așteaptă la venituri în scădere, în urma acestei acțiuni a autorităților din această țară asiatică.

Qualcomm nu este singura companie anchetată de guvernul chinez pentru practici anticoncurențiale. Microsoft este un alt gigant care a avut de furcă cu autoritățile din această ţară.

Citeşte şi: (INFOGRAFIC) Microsoft, amendată de China cu 137 de milioane de dolari pentru evaziune fiscală; Apple riscă şi ea

CITIȚI ȘI...