Noua Zeelandă vrea să-şi schimbe drapelul

by Genko Genko

Prim-ministrul Noii Zeelande, John Key, vrea să schimbe drapelul naţional al țării sale. Acesta vrea să schimbe steagul actual, văzut de mulţi ca un simbol al colonialismului britanic, cu o ferigă argintie pe un fon negru.

Potrivit prim-ministrului, feriga de argint este cel mai potrivit simbol, deoarece unele dintre cele mai importante echipe sportive ale ţării folosesc deja acest simbol.

Pe marginea subiectul, opiniile sunt împărţite. Unii susţin că steagul Noii Zeelande trebuie schimbat, deoarece are prea multe similitudini cu cel al Australiei. Alții cred, însă, că actualul drapel le aminteşte de imperialismul britanic și face Noua Zeelanda să arate ca o colonie.

Propunerea urmează a fi discutată de cabinetul de miniştri. Dacă aceştia se vor expune pro, va fi organizat un referendum pentru modificarea drapelului de stat.

Drapelul actual al fostei colonii britanice datează din 1865, când britanicii au insistat ca acesta să fie albastru şi să conţină pavilionul britanic (Union Jack) în partea stânga-sus.

Feriga argintie este în acest moment simbolul echipei naţionale de rubgy a Noii Zeelande. Echipă ce domină, la nivel mondial, acest sport, în ultimii ani. Rugby-ul este cel mai important şi iubit sport al ţării de la antipozi.

ddc

CITIȚI ȘI...