Noi măsuri de fluidizare a traficului la frontieră

by Genko Genko

Traficul transfrontalier de mărfuri va fi facilitat odată cu introducerea unui nou indicator de informare, aprobat astăzi de Guvern. Noul indicator va fi instalat în imediată apropiere a punctelor de trecere a frontierei şi va informa participanţii la trafic privind regimul prioritar de traversare a frontierei pentru titularii procedurilor simplificate.

Astfel, transportatorul, la intrarea în zona de control vamal, se va orienta exact pe banda corespunzătoare, fără a staţiona în rând.

De regimul prioritar de traversare a frontierei beneficiază transportatorii care fac parte din sistemul de pre-declarare electronică TIR-EPD şi Agenţii economici autorizaţi (Authorised Economic Operator).

Conform reglementărilor vamale, aceste categorii de agenţi economici au dreptul de a traversa frontiera în regim prioritar, fiind supuşi unui număr redus de controale şi formalităţi. Facilităţile respective se aplică faţă de companiile cu un nivel sporit de credibilitate şi au ca scop promovarea conformării voluntare la respectarea legislaţiei vamale.

Actualmente circa 60 de agenţi economici beneficiază de proceduri vamale simplificate şi pot solicita traversarea frontierei în regim prioritar, conform Regulamentului Serviciului Vamal.

CITIȚI ȘI...